Dé online community van Joods Nederland. 8 Sivan 5778 · 22 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Jubileum opperrabbijn Jacobs groots gevierd

Het veertigjarig jubileumfeest van opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) is zondag groots gevierd in partycentrum De Westerbouwing in Oosterbeek. Op de feestelijke dag, die onder meer bestond uit lezingen, gebeden en een walking dinner, kwamen vrienden, familieleden en collega’s van Jacobs samen. Ook bestuurders en leden van Joodse gemeenten en prominenten uit de politiek, religieuze kring en het maatschappelijk middenveld waren aanwezig. Bij elkaar ging het om honderden mensen.

In een speech bedankte de opperrabbijn alle aanwezigen voor hun komst. “Nederland is zowel het land van de warme belangstelling en sympathie als het land waar ik word nagejouwd en waar reeds meer dan een jaar geleden de politie mij aangaf om, vanwege mijn bijzondere positie, geen gebruik te maken van Internationale Treinen,” zo verhaalde Jacobs tijdens zijn toespraak. Hij benadrukte nog steeds altijd het compromis te zoeken. Zo ontstaan vriendschappen in een sterk polariserende samenleving. Jacobs: “Het is niet goed dat er in een toetsboek voor groep zes wordt gevraagd: wat is een ander woord voor ‘druk en opgewekt? De antwoorden: a. rumoerig; b. levendig; c. statig; d. Joods…!? We moeten alles in het werk stellen om via onderwijs en opvoeding, begrip en tolerantie te kweken om onze samenleving te behoeden voor een uitbouw van hetgeen we niet moeten willen, maar waar deze maatschappij wel naar onderweg is.”

“Moet ik mijn keppel vervangen voor een baseballpet? Zal ik het Jodendom over boord zetten en opgaan in de maatschappij?” zo vroeg hij zich af. Op deze vragen geeft de opperrabbijn aan de leden van zijn Joodse gemeenschap de krachtige boodschap: “Als ik dat zou doen, verover ik de wereld niet, maar verovert de wereld mij! En dat mogen wij niet willen.” Voor hem is het devies: schoenmakertje blijf bij je leest. Aan zijn toespraak gingen andere sprekers in een symposium vooraf, waaronder Tweede Kamerlid Joel Voordewind (CU), historicus Bart Wallet, journalist Hans Knoop en rabbijn Levi Yitschak Raskin uit Londen. Na afloop was er een gebed en daarna begon het walking dinner, waar alle genodigden konden genieten van kosjere hapjes en drankjes.

De opperrabbijn heeft al aangegeven voorlopig niet aan stoppen te denken. Hij bestrijkt namens het Interprovinciaal Opperrabbinaat het gebied buiten Amsterdam en Den Haag, ook wel de Mediene genoemd. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X