Kaag reserveert 19 miljoen euro voor UNRWA

Kaag
Flickr

Minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking heeft aangekondigd dat Nederland opnieuw geld zal geven aan UNRWA, de VN-organisatie die er voor Palestijnen buiten Israël is. De organisatie is omstreden, omdat bewezen is dat die haat tegen Israël in de hand werkt. De Verenigde Staten trokken daarom hun jaarlijkse geld aan UNRWA al terug. Nederland weigert dit vooralsnog te doen. Volgens critici zou Kaag niet partijdig zijn, omdat ze tussen 1994 en 1999 zelf voor UNRWA werkte.

Eerder liet Kaag de subsidie aan UNRWA stop zetten, omdat gebleken was dat er problemen waren in het hogere management van de organisatie. Dat was in augustus. Nederland deed dit toen als enige land. De steun wordt nu weer hervat. Inmiddels zouden er maatregelen zijn genomen en heeft de bekritiseerde UNRWA-topman ontslag genomen. Volgens een vertrouwelijk rapport waren er beschuldigingen van seksueel wangedrag, vriendjespolitiek, discriminatie en andere vormen van machtsmisbruik binnen de top van de VN-organisatie.

Amerika stopte vorig jaar al met het steunen van UNRWA. Jaarlijks gaf Washington honderd miljoen dollar aan de organisatie. Die zegt nu nog een tekort van 150 miljoen euro te hebben. Kaag meent dat daardoor ‘essentiële dienstverlening zoals scholing en gezondheidszorg daarmee in gevaar komen’, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Nadat de Amerikanen stopten met hun hulp besloot de minister om versneld dertien miljoen euro over te maken. Daarover kreeg ze kritische Kamervragen van onder meer de ChristenUnie, CDA en VVD.

De VN-organisatie zou volgens critici volledig op de hand van anti-Israëlische Palestijnen zijn. Verder stellen zij dat UNRWA nog steeds een geldverslindende, corrupte machine is. Kaag zelf was binnen UNRWA op hoge posities werkzaam en is getrouwd met een voormalige minister van de Palestijnse Autoriteit. Rond haar aantreden, in 2017, was er veel ophef in de media omdat ze vanwege haar verleden en privésituatie niet partijdig zou zijn in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Lees ook:
Minister Kaag trok uitnodigingen in na druk van het CIDI

Sigrid Kaag heeft vier uitnodigingen voor haar lezing bij het CIDI ingetrokken. Het ging om vier gasten die te boek staan als progressief en Israël-kritisch. Zij waren niet welkom, zo liet het CIDI voorafgaand aan de lezing van zondag aan Kaag weten, omdat ze kritisch staan tegenover de Joodse organisatie.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Kaag reserveert 19 miljoen euro voor UNRWA