Kabinetscrisis in Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Minister Yaacov Peri (Wetenschappen) van de gematigde Yesh Atid-partij zei dit dinsdag tegen de pers, na besprekingen van partijleider Yair Lapid en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Een gesprek tussen Netanyahu en Lapid (tevens minister van Financiën) maandagavond heeft de twee niet nader tot elkaar gebracht. Er is al weken een conflict aan de gang over het nakomen van afspraken binnen de coalitieregering. 

Na afloop van de ontmoeting zei Netanyahu geen andere keus te hebben dan de kiezer om een nieuw mandaat te vragen: “Dat is niet de keus waar ik de voorkeur aan geef, maar het is minder erg dan een regering met ministers die het belang van de burger niet voorop hebben staan.”
Lapid beschuldigde Netanyahu van ‘onverantwoordelijk gedrag’. “Israëlische burgers begrijpen dat ze worden geleid door een premier die zich niet aan zijn beloftes houdt, die zijn politieke carriere laat prevaleren boven het publieke belang”, aldus de politicus. Voorzitter Dany Danon van de Likud-partij van Netanyahu denkt eveneens dat vervroegde verkiezingen onontkoombaar zijn. Hij verweet Lapid ‘Israël naar een onnodige stemming’ te voeren.

Netanyahu en Lapid liggen over meerdere kwesties met elkaar overhoop. Lapid’s partij Yesh Atid, kan en wil het plan van de premier om van Israël formeel een Joodse staat te maken, niet steunen. Netanyahu heeft daarentegen zijn steun ingetrokken voor een wetsvoorstel van Lapid om starters op de woningmarkt te helpen. Ook is hij niet blij met het voorstel voor het afschaffen van de BTW. Verder zegt Netanyahu dat hij de kritiek van Lapids partij op zijn buitenlandbeleid zat is.

Netanyahu kan nog proberen ultraorthodoxe partijen op te nemen in zijn regering, maar hebben al aangegeven dat ze liever naar de stembus gaan. Ook kan Lapid het proberen om een links georienteerde coalitie te vormen met de Arbeidspartij en de kleinere Arabische partijen. Als er vervroegde verkiezingen worden gehouden zullen ze waarschijnlijk in maart plaatsvinden.

Categorie:

Home » Nieuws » Kabinetscrisis in Israël