Kamer wil Duits smartengeld niet langer belasten

Voorvrouw Flory Neter van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV).
Voorvrouw Flory Neter van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV).

Naar schatting vierhonderd slachtoffers van de Sjoa die smartengeld uit Duitsland ontvangen, verliezen door dat smartengeld hun recht op huur- of zorgtoeslag. Een Kamermeerderheid vindt dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën een oplossing moet vinden voor deze groep oorlogsgetroffenen. Ongeveer duizend Nederlandse overlevenden van de holocaust krijgen sinds enkele jaren een vergoeding uit Duitsland, uit het zogenoemde Artikel 2-fonds. Volgens een verdrag tussen Nederland en Duitsland hoeven de ontvangers hierover geen inkomstenbelasting te betalen, maar de Nederlandse belastingdienst telt de uitkering wel op bij het ‘premie-inkomen’.

Op basis daarvan wordt onder meer de huur- en zorgtoeslag berekend. Door het smartengeld lopen enkele honderden overlevenden nu hun toeslagen mis. Ook moeten zij meer sociale premies afdragen. Per saldo schieten ze daardoor weinig met het smartengeld op. De 75-jarige Joop Gobes is één van de mensen die smartengeld uit Duitsland ontvangt. Gobes was 4 jaar toen hij werd opgenomen in een onderduikgezien in Leeuwarden. Hij liep er lichamelijke en psychische klachten op en daarom krijgt hij van de Duitse regering jaarlijks 3800 euro smartengeld.

De Nederlandse belastingdienst ziet het smartengeld als een aanvulling op het pensioen. Gobes: “Er gaat op jaarbasis zo’n 975 tot 900 euro vanaf. Dat is een stukje belasting of eigenlijk premie dat je er over moet betalen. Je moet er een behoorlijk stuk op inleveren.” Flory Neter, voorzitter van Nederlandse Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers, zegt in Nieuwsuur: “De kern van het probleem is dat er mensen zijn die zo’n 1000 euro kunnen afdragen van het smartengeld dat ze ontvangen. Dat is echt bedoeld als smartengeld en niet als pensioen.”

Al zeven jaar wordt in de Tweede Kamer gediscussieerd over de vraag of er nu wel of geen premies moeten worden afgedragen over het smartengeld. Het Ministerie van Financiën wil de vervolgingsslachtoffers keer op keer niet tegemoet komen, uit angst voor precedentwerking.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft de zaak al vaker aan de orde gesteld: “Tot nu toe hebben de staatssecretarissen iedere keer dat ik het vroeg, gezegd dat het niet kon, dat ze niet wilden, dat een uitzonderingspositie te moeilijk was of dat het niet noodzakelijk was. Na zeven jaar lijkt er een doorbraak in zicht, omdat een Kamermeerderheid van CDA, D66, VVD en PvdA een oplossing wil. Omtzigt gaat staatssecretaris Wiebes vragen om de zaak te regelen: “Volgens mij kan dit zonder al te veel moeite geregeld worden. Ik zal een klemmend beroep op de staatssecretaris doen dat ook te doen.” [bl]

Bron: Nieuwsuur

Categorie:

Home » Nieuws » Kamer wil Duits smartengeld niet langer belasten