Kamervragen over komst Palestijnse terroriste

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Nederland, hebben twee Kamerleden schriftelijke vragen ingediend.

Odeh was actief voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde zij een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.

Zij werd in 1970 door een militaire rechtbank in Israël tot levenslang veroordeeld voor haar terroristische daden. In 1980 kwam ze echter al vrij, als onderdeel van een gevangenenruil met de PFLP. Toen werden zij en 77 andere gedetineerden geruild voor een Israëlische soldaat die in Libanon werd vastgehouden.

Nu is de Palestijnse door de Revolutionaire Eenheid en Anakbayan-Europe uitgenodigd om volgende week in de Nassaukerk in Amsterdam te komen spreken. De organisatoren van de discussieavond noemen Rasmeah Odeh “een groot activiste in de strijd voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen en alle onderdrukte volkeren.”

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van Odeh, hebben Kamerleden De Graaf en Markuszower schriftelijk vragen ingediend bij minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees. De Kamerleden willen van de ministers weten of zij de mening delen dat de veroordeelde terroriste “niets in Nederland te zoeken heeft.” De Kamerleden vragen dan ook of de bewindspersonen bereid te zijn Odeh de toegang tot het land te ontzeggen.

Odeh is overigens niet alleen voor de supermarktaanslag veroordeeld. Afgelopen jaar werd ze de Verenigde Staten uitgezet wegens immigratiefraude. In 1995 emigreerde Odeh naar de VS. Over haar terroristische daad liet ze de Amerikaanse autoriteiten echter niets weten. Hierop heeft de rechtbank het Amerikaanse burgerschap van Odeh ingetrokken en bevel gegeven tot haar uitzetting.

De Amsterdamse VVD heeft aangekondigd dat raadslid Marianne Poot aan de burgemeester gaat vragen of er preventief een Officier van Justitie bij de bijeenkomst aanwezig kan zijn om antisemitische uitlatingen te kunnen constateren en vervolgen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Kamervragen over komst Palestijnse terroriste