Oudste Joodse gebouw in Frankrijk gerestaureerd

In de Franse stad Rouen begint de restauratie van het oudste Joodse gebouw in Frankrijk en één van de meest bijzondere in Europa. De restauratie is noodzakelijk om het gebouw te behouden.

Het is uitzonderlijk om sporen te vinden van Joodse gemeenschappen uit de Middeleeuwen. Door de, zacht gezegd, onrustige geschiedenis heen zijn veel gebouwen onteigend, vernield, of hebben een andere bestemming gekregen. De middeleeuwse architectuur van Joodse gebouwen is sober en bedoeld om niet te veel op te vallen. Daarom waren archeologen en historici enthousiast toen in 1976 het ‘Sublieme Huis’ werd ontdekt in Rouen.

Tijdens bouwwerkzaamheden werd dit grote Joodse gebouw – tien bij vijf meter – ontdekt onder het plein bij het Paleis van Justitie. Een paar maanden daarvoor had de Amerikaanse historicus Norman Golb bewijzen geleverd voor het bestaan van een tot dan toe onbekende, belangrijke Joodse gemeenschap in Rouen. Het was een centrum van zowel intellectueel als commercieel belang: “Het gebouw dateert uit ongeveer 1100. Het is een van de zeer zeldzame overblijfselen van het middeleeuwse Joodse verleden in Europa,” onderstreept Judith Schlanger, een historica die gespecialiseerd is in het middeleeuwse Jodendom.

Het gebouw bevindt zich in de Joodse wijk, waar de huizen deels door Joden en deels door anderen werden bewoond. “Het was geen getto,” legt Schlanger uit. “De wijk was geïntegreerd in de omringende samenleving. Je vond er huizen van Joden en van christenen. Maar de Joden gingen vrijwillig steeds meer in de buurt van hun eigen instellingen wonen, zowel met het oog op hun dagelijkse leven als de sjabbat.”

Het ‘Sublieme Huis’ ontleent zijn naam aan één van de achttien Hebreeuwse inscripties op zijn muren, die verwijst naar een vers uit het boek Melachiem (Koningen): “Opdat dit huis subliem zal zijn (voor de eeuwigheid).” Het gebruik van het gebouw, waarvan alleen de grote benedenruimte bewaard is gebleven – is nog steeds onderwerp van discussie. Synagoge? Een Joodse school waar Tora werd onderwezen? Particulier huis dat werd verhuurd voor gemeenschappelijk gebruik? De discussie tussen de deskundigen woedt sinds de ontdekking van het gebouw.

En ondertussen raakte het gebouw steeds verder in verval. Om dit tegen te gaan, begint binnenkort een grote restauratie. Sinds de ontdekking heeft het gebouw veel te lijden gehad: begin jaren 1980 werd een betonnen omhulsel gebouwd om bezoek mogelijk te maken, maar de ventilatie was zeer slecht, waardoor zich vocht ging ophopen.

De restauratie moet ervoor zorgen dat het minder vochtig wordt en dat de temperatuur gestabiliseerd wordt. Tijdens de werkzaamheden worden ook de stenen schoongemaakt, de inscripties op de muren worden geconserveerd en er wordt een betere route voor bezoekers gemaakt.

Bron: La Croix

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Oudste Joodse gebouw in Frankrijk gerestaureerd