Na Eurovision nu ook ‘Jewrovision’… in Duitsland

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Meer dan twaalfhonderd Duits-Joodse jongeren deden mee aan het Jewrovision Songfestival in Dresden. Het begon in 2002 met een klein gezelschap, maar is uitgegroeid tot een mega-manifestatie van Joods leven. Dit meldt de Times of Israel.

De Dresden Halle is gewend aan kleurige lichten, fantasierijke kostuums en de feestelijke sfeer van live optredens. Maar tweeduizend Joden die teksten zingen als ‘vertrouwen in Hasjem, het komt wel in orde met ons – wat er ook gebeurt, wij blijven hier’, dat is iets heel nieuws.

Jewrovision is gebaseerd op het Eurovisie Songfestival en begon in 2002 met slechts 120 jongeren en zes Joodse jongerenvereniging die om de eer streden in het Max Willner huis in Bad Sobernheim, een plaats dichtbij Frankfurt. Begin deze maand streden twaalfhonderd deelnemers en meer dan zestig jongerenverenigingen om de eerste plaats. Dit jaar won Amichai Frankfurt de wedstrijd.

Net als bij het Songfestival sturen de deelnemende teams een video over hun gemeenschap en de stad die zij vertegenwoordigen. En natuurlijk ook één met een optreden. Maar – heel anders dan bij het Songfestival – er is ook een kosjere keuken en het deelnemen is betaalbaar: zeventig euro voor het hele weekend. Jewrovision wordt georganiseerd door de Centrale Raad van Joden in Duitsland.

Dit jaar was het thema ‘de cirkel van het leven’. De interpretaties door de jongeren varieerden van Joodse rituelen en feestdagen en gemeenschapsorganisaties tot zwaardere thema’s als de Sjoa en herdenken.

De keuze voor Dresden is niet licht gemaakt. Dresden was in 2017 het toneel van manifestaties van extreem-rechtse partijen en groepen als Alternative für Deutschland (AfD) en Pegida. AfD was de eerste extreem-rechtse nationalistische partij die zetels won in de Bundestag sinds de nazi’s in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Bestuurslid van de Joodse Studentenvereniging in Duitsland Arthur Poliakov is van mening dat “de AfD een partij is die racisme in zijn geledingen tolereert, en dat vormt een risico voor het huidige en toekomstige Joodse leven in Duitsland.” Hij is bezorgd over de komst van deze partij in het parlement en meent dat het anti-immigratieprogramma en de racistische opmerkingen “niet alleen een waarschuwing moeten zijn voor wie actief mensenrechten steunt, maar voor de maatschappij als geheel om tegen xenofobie te strijden waar het aanwezig is.” In de bondsstaat Saksen, waar de stad Dresden ligt, stemde bijna dertig procent van de bevolking voor AfD.

Jewrovision is niet politiek, maar met de problemen die niet alleen de Joodse gemeenschap raken, maar ook andere minderheden, is het evenement een symbool geworden van kracht voor Duitse Joden en tevens een antifascistisch gebaar.

De Joodse gemeenschap in Duitsland groeit en bloeit en is één van de meest actieve in Europa. De toekomst voor de deelnemers aan Jewrovision ziet er goed uit.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Na Eurovision nu ook ‘Jewrovision’… in Duitsland