Kamp Westerbork alsnog canonmuseum, Van Engelshoven tekent convenant

Twitter

Herinneringscentrum Kamp Westerbork mag zichzelf sinds zondag een ‘canonmuseum’ noemen. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verklaard nadat ze in het voormalige doorvoerkamp een convenant had getekend. Het herinneringscentrum sluit nu aan bij het netwerk van zogeheten ‘canonmusea’ die de Nederlandse geschiedenis levend moeten houden. Hieronder vallen bijvoorbeeld Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Limburgs Museum in Venlo en Huis Doorn in Doorn. Westerbork beslaat canons over de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie.

Zondag, precies 76 jaar na het laatste transport van Nederlandse Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen in het Oosten, onthulde Van Engelshoven een bordje in Kamp Westerbork. Daarop staat dat de instelling onderdeel uitmaakt van het netwerk. Eigenlijk zou de plechtigheid op zondag 12 april plaatsvinden, maar door de coronacrisis kwam die toen te vervallen. Niet alleen de minister, maar ook directeur Gerdien Verschoor van het herinneringscentrum en Teus Eenkhoorn, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, ondertekenden het document.

Kamp Westerbork is nu opgenomen in de historische Canon van Nederland. Dit is een chronologische samenvatting van de vaderlandse geschiedenis die uit vijftig ‘vensters’ of thema’s bestaat. Deze zijn is gekoppeld aan musea en historische plekken in het land waar mensen meer kunnen leren en ontdekken over het onderwerp. Westerbork is verbonden aan de vensters ‘Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog’ en ‘Indonesië (1945-1949)’. Tijdens de dekolonisatie migreerden veel Indische Nederlanders naar Nederland, waaronder een grote groep uit de Zuid-Molukken. Twintig jaar lang werden duizenden Molukkers in Westerbork gehuisvest.

Aan de Canon van Nederland zijn allerlei canonmusea toegevoegd. Herinneringscenrtum Kamp Westerbork is de enige instelling in het netwerk met een directie link naar de geschiedenis van Joods Nederland. Andere plekken, zoals het Joods Cultureel Kwartier zijn niet of nog niet in het canonnetwerk opgenomen. Los daarvan staan er allerlei andere musea en instellingen op de lijst. Onder meer het Museum Prinsenhof in Delft, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Vestingmuseum in Naarden en het Watersnoodmuseum in Zeeland behoren ertoe. Bekijk ze hier allemaal.

Lees ook:
Holocaustmuseum krijgt 5 miljoen euro van gemeente Amsterdam
Het Nationaal Holocaust Museum (NHM) in wording heeft een donatie van vijf miljoen euro gekregen van de gemeente Amsterdam. Met deze gift kan het museum zijn plannen verwezenlijken. Het museum komt er dus definitief. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Kamp Westerbork alsnog canonmuseum, Van Engelshoven tekent convenant