LUMC Leiden veroordeelt arts die coronabeleid Nieuw-Zeeland vergelijkt met Jodenvervolging

wiki

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is in verlegenheid gebracht nadat een medewerker een controversiële tweet heeft gedaan. Afgelopen week vergeleek arts in opleiding Kim van Oudenaarde het coronabeleid van Nieuw-Zeeland met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Volgens de directie van het ziekenhuis is de tweet ongepast en ‘volkomen misplaatst’. Het LUMC doet daarom afstand van de uitspraken van Van Oudenaarde. Er zijn ook grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, stelt de directie, die met de arts in gesprek wil. Zijzelf heeft nog niet op alle ophef gereageerd.

Godwin
Vorige week ontstond op Twitter discussie nadat via CommonSenceTV duidelijk was geworden dat Nieuw-Zeeland bezoekers die van het vliegtuig afstappen en positief testen op corona, direct naar een Covid-kamp wil sturen. Die werkwijze riep bij arts Van Oudenaarde associaties met de Jodenvervolging in de bange jaren ’40-’45 op. Ze kwam met een Godwin. ‘Mensen die positief GESTEST zijn worden in Nieuw-Zeeland linea recta naar een Covid-19 quarantaine kamp afgevoerd. Ze worden daar geconcentreerd. Zie je wat er gebeurd? “Sobibor begon in het Vondelpark”‘, twitterde Van Oudenaarde.

De tweet riep algauw felle tegenreacties op en ook het LUMC werd op de Godwin aangekeken. De directie van het ziekenhuis komt daarom met een verklaring: ‘

‘Een van onze medewerkers heeft zich op opvallende wijze uitgesproken jegens het coronabeleid. Verschillende media hebben hierover bericht. Het LUMC is hiervan geschrokken en vindt de recente uitspraken van deze medewerker, waarbij een verband wordt gelegd tussen het door het LUMC onderschreven coronabeleid en de vervolging van Joden in WOII, volkomen misplaatst. De uitspraken van de LUMC-medewerker vertegenwoordigen op geen enkele manier de visie van het LUMC en daarom doen we er nadrukkelijk afstand van. Het LUMC erkent uiteraard het recht op vrije meningsuiting van medewerkers, maar er zijn grenzen. We zijn hierover met onze medewerker in gesprek’.

Niet voor het eerst
Het is de tweede keer dat de bijna afgestudeerd radiologe haar werkgever LUMC in verlegenheid brengt, aldus het Leidsch Dagblad. Een paar weken terug stelde ze in een filmpje op YouTube de coronamaatregelen ‘disproportioneel’ te vinden. Van Oudenaarde meent dat de voordelen van het handhaven van de coronaregels niet opwegen tegen de nadelen zoals psychosociale en economische schade. Het LUMC nam toet op twitter afstand van haar uitlating, maar sancties tegen de medewerker kwamen er niet. De ziekenhuisdirectie vond toen nog dat zolang medewerkers hun werk goed doen, zij niet op hun eigen mening kunnen worden aangepakt. Van Oudenaarde wilde geen commentaar geven aan de krant.

Lees ook:
Katja Happe nieuwe Cleveringahoogleraar van de Universiteit Leiden

De Duitse historica Katja Happe, bekend van het boek ‘Veel valse hoop’, is de nieuwe Cleveringahoogleraar van de Universiteit Leiden. Op 26 november houdt ze de Cleveringa-oratie. Happe doet onderzoek naar de Jodenvervolging in Nederland.

Categorie:

Home » Nieuws » LUMC Leiden veroordeelt arts die coronabeleid Nieuw-Zeeland vergelijkt met Jodenvervolging