Israël gaat drie weken opnieuw in corona-lockdown, regeringscrisis dreigt

Twitter

Het hoge woord is eruit: Israël gaat de komende weken voor een tweede keer in volledige lockdown om het coronavirus in te dammen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op zondag aangekondigd. De nieuwe lockdown is nodig omdat het de autoriteiten maar niet lukt om de tweede coronagolf, die deze zomer na het opheffen van de eerste lockdown ontstond, voldoende te bestrijden. De ultra-orthodoxe minister Ya’acov Litzman (United Torah Judaism) van Volkshuisvesting is afgetreden omdat hij de lockdown vindt indruisen tegen het geloof. De vraag is of diens partij uit de regeringscoalitie stapt en of het kabinet Netanyahu V zal vallen.

Hamsteren
Vanaf de avond van Rosj Hasjanna zal Israël drie weken in totale lockdown gaan. Mensen mogen dan niet meer dan vijfhonderd meter vanuit hun woning vandaan komen. Scholen, restaurants, winkelcentra, sportscholen en andere semi-open instellingen gaan op slot. Apothekers, supermarkten en andere noodzakelijke bedrijven open blijven, maar wel met restricties. Vrijdag gaat de lockdown om twee uur ‘s middags in. In de weken daarna zullen er drie fasen zijn waarna wordt gekeken of er versoepelingen mogelijk zijn. Volgens economen zal de Israëlische economie een harde dreun krijgen: er wordt een verlies van 1,5 miljard euro verwacht. Naar verwachting zullen de Israëli’s hamsteren voor vrijdag. Na vrijdag zijn de massale demonstraties tegen Neyanyahu en zijn coronabeleid voorlopig verboden.

Niet gefaald
Volgens premier Netanyahu toont de tweede lockdown niet het deficit van zijn coronabeleid aan. Tijdens een persconferentie erkende hij wel de economische pijn die is reeds veroorzaakt door de coronamaatregelen. Hij hield echter vol dat de Israëlische economie het beter doet dan die van andere landen, iets wat hij toeschrijft aan het feit dat Israël een van de eerste landen was die zich in het vroege voorjaar afsloot en vervolgens zijn economie in mei heropende. Netanyahu presenteerde een plaatje die de daling van het bbp van Israël in het tweede kwartaal van 2020 als minder sterk laat zien dan in bijvoorbeeld Amerika en Duitsland. En hij en beloofde financiële compensatie voor degenen door de nieuwe lockdown in de knel zullen komen.

‘Accordeon’
“Wij waren een van de eersten die de omvang van het gevaar inzagen,” aldus Netanyahu, eraan toevoegend dat het aantal ernstig zieke patiënten in Israël en het aantal sterfgevallen per hoofd van de bevolking tot de laagste ter wereld behoren – uit gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins University is echter gebleken dat Israël de afgelopen weken het slechtste scoort wereldwijd wat betreft nieuwe gevallen per hoofd van de bevolking. Volgens de premier is het beheersen van het coronavirus als het spelen van ‘een accordeon’, waarbij de regering de maatregelen versoepelt wanneer het aantal besmettingen afneemt en ze weer verscherpt wanneer het aantal infecties stijgt.

Regeringscrisis dreigt
Niettemin is Israël straks het eerste land ter wereld waar een tweede volledige lockdown komt. “De medische experts zeiden dat ik [de accordeon] moest sluiten als het gezondheidssysteem een ​​rode vlag opwerpt,” zei hij. “Ze waarschuwen ons voor de sprong in het aantal ernstig [zieke] patiënten en vanaf de winter,” zei Netanyahu op zondag. De vraag is echter hoe lang de premier nog muziek kan spelen nu minister Litzman van de ultra-orthodoxe coalitiepartner United Torah Judaism is afgetreden. Als hij zijn partij met zich meetrekt, valt de regering en wordt het kabinet demissionair. Als er dan geen nieuwe meerderheid gevonden kan worden in de Knesset, het Israëlische parlement, moeten de burgers opnieuw naar de stembus.

Lees ook:
Anti-Netanyahu-beweging blijft groeien, ‘de geest is uit de fles’

In Jeruzalem en daarbuiten hebben zaterdagavond tienduizenden mensen opnieuw gedemonstreerd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn coronabeleid. Daarnaast is de beweging tegen de premier nu ook buiten Israël actief. In onder meer San Francisco, Londen en New York gaan Joden en Israëli’s de straat op.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël gaat drie weken opnieuw in corona-lockdown, regeringscrisis dreigt