Kinderen Ede winnen schaaktoernooi van kinderen Israël

Schaken_MSGrewal

Goed nieuws uit Ede. Het schaakteam van basisschool De Lettertuin heeft deze week een schaakwedstrijd gespeeld tegen de Herzl-school uit Yehud in Israël. Het motto van de wereldschaakbond FIDE is ‘Gens Una Sumus’, oftewel: ‘Wij zijn één familie’.  Schaken is een universele taal waarmee mensen uit de hele wereld contact met elkaar kunnen hebben, aldus de leiding van beide scholen.

Tien spelers van beide basisscholen namen elk plaats achter een computer. Ze speelden via de Duitse Playchess-server. Dit gebeurde onder leiding van de Hamburgse arbiter Martin Fischer. Tijdens de match was er voortdurend contact via Skype. Enkele leerlingen spraken in het Engels met de Israëlische kinderen. De wedstrijd was een initiatief van de Israëlische grootmeester Boris Alterman. Hij emigreerde in 1991 van Rusland naar Israël en werd grootmeester. Alterman won vervolgens verscheidene toernooien, waaronder die van Haifa (1993), Bad Homburg (1996) en Peking (1997). Tegenwoordig speelt hij voor de schaakclub van Rishon LeZion.

Coach van De Lettertuin was Karel van Delft, die geregeld schaakles geeft op de school. Het team bestond uit de leerlingen Fadi, Mats, Nathan, Jeroen, Tom, Quint, Rogier, Rutger, Rosemarie en Ilan. Diverse kinderen speelden zelfs meer dan één partij. Uiteindelijk bepaalde de scheidsrechter dat de uitslag neerkwam op 10,5-5,5 in het voordeel van De Lettertuin. De partijen worden nog gepubliceerd in het weblog van de site Schaaktalent.nl. Daar staan ook een video en foto’s van het toernooi [dv].

EdeStad
EdeStad
Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Kinderen Ede winnen schaaktoernooi van kinderen Israël