Knesset roept coördinator voor Internationaal Strafhof Den Haag in het leven

YouTube

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft bepaald dat er een speciale gezant komt voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het VN-instituut waar internationaal recht gesproken wordt, komt voor het land in beeld omdat de Palestijnen een aanvraag voor een rechtsgang hebben liggen. Volgens hen zouden Israëlische militairen en (ex-)leiders vervolgd moeten worden wegens het plegen van oorlogsmisdaden. Net als de Verenigde Staten erkent Israël het gerechtshof niet. Het is dan ook niet van plan om burgers uit te leveren aan het ICC. Het aanstellen van de coördinator is wel een koerswijziging in het beleid.

Het zou gaan om oorlogsmisdaden die zijn gepleegd in betwiste gebieden (de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en het Oosten van Jeruzalem). Volgens het internationaal recht kunnen vermoedelijke daders worden vervolgd. In eerste instantie wilde de Israëlische overheid niets van het ICC weten, maar door de benoeming van de coördinator lijkt er sprake van een nieuwe koers. Parlementariër Michal Cotler-Wunsh van de partij Blauw-Wit wordt het veld ingestuurd om voor Israël en tegen de ‘dubbele standaarden’ van het gerechtshof te pleiten. Dat moet ze doen in andere parlementen. Als het proces er komt, zal ze ook het gesprek aangaan met spelers in het proces.

Het is de bedoeling dat Cotler-Wunsh met tegenargumenten komt die zijn gestoeld op het internationaal recht. Ze is een bekend internationaal juriste met veel kennis van zaken. De kans is groot dat aanklager Fatou Bensouda van het ICC binnenkort een zaak begint tegen Israëlische militairen, leiders en oud-leiders. Momenteel loopt er nog een vooronderzoek waaruit moet blijken of een zaak haalbaar zal zijn. Binnen een paar weken wordt het uitsluitsel daarvan verwacht. Met de benoeming van Cotler-Wunsh lijkt de Knesset voor te sorteren op wat er komen gaat. Mocht het tot een zaak komen, dan zal zij Israël verdedigen en de belangen van het land inzake behartigen. Het is nog niet duidelijk of ze dat ook in de rechtszaal van het ICC zal doen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Knesset roept coördinator voor Internationaal Strafhof Den Haag in het leven