Koe kwijt? Maak je dan maar geen zorgen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Israëlische bedrijf CattleSense komt met een innovatief product waarmee verdwaalde runderen kunnen worden opgespoord. Het product is bedoeld voor boeren in landen zoals Australië, de Verenigde Staten en Canada, waar grote, open terreinen zijn voor grote groepen koeien. Door de sensor om hun nek zijn de dieren voortaan op afstand goed in de gaten te houden. Boeren kunnen zo alles te weten komen over al hun koeien zonder dat ze er nog kilometers voor hoeven te rijden. Ontsnapte koeien behoren met de sensor definitief tot de verleden tijd.

In een land als Australië komt het vaak voor dat een kudde van 20.000 koeien zich verplaatst binnen een straal van duizend kilometer. De boer kan de beesten dan onmogelijk allemaal tijdig in de gaten houden. Zaken als ziektes, zwangerschappen en bevallingen blijven dan indirect uit het zicht. Dankzij de Israëlische uitvinding kan daar dus verandering in komen en zo kan ook het aantal kalfjes per koe gaan groeien. “We gebruiken een handige en zachte band, waar de koe geen last van heeft”, zegt oprichter Ilan Arbel van CattleSense. “In de halsband zitten sensoren waarmee we de gesteldheid van de koe kunnen meten.”

Verder heeft de ketting een stel zonnecellen, waarmee het zelf elektriciteit produceert om de data via de satelliet naar de boerderij te sturen. “Maar we gebruiken slechts één koe die alles naar de satelliet stuurt. Deze noemen we de hub-koe. Via die weg kan de boer alle informatie snel op zijn computer downloaden,” aldus de bedrijfsleider. De uitvinding is bedoeld om groeiende voedseltekorten in de wereld tegen te gaan. Het concern gaat volgende maand de Amerikaanse en Australische markt op.

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Koe kwijt? Maak je dan maar geen zorgen