Netanyahu en Bennett na vijf jaar weer samen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De bilaterale ontmoeting komt in het kader van de Israëlische coalitieonderhandelingen, die momenteel in volle gang zijn. Netanyahu (Likoed) en Bennett (Habeit Yehudi) waren ooit politieke vrienden: jarenlang werkte Bennett als Netanyahu’s stafchef. Maar vijf jaar geleden raakten de twee wegens onbekende redenen gebrouilleerd en stichtte Bennett zijn eigen partij. Sindsdien speculeren de media over de breuk. Maar vandaag zouden de twee hun ‘vete’ vandaag opzij schuiven om een regering van nationale eenheid een kans te geven. 

Netanyahu wil graag een brede coalitie smeden met zijn partnerpartij Yisrael Beitenu, centrumpartij Yesh Atid, de ultra-nationalistische partij Habeit Yehudi, de ultra-orthodoxe partijen, en de seculiere partijen van Livni en Mofaz. Daarentegen is de partij van Bennett vastberaden om serieuze onderhandelingen aan te gaan. “Iedereen weet dat we belangrijke zaken moeten regelen, zoals meer concurrentie tussen banken en goede zorg voor de periferie”, aldus Bennett in een statement. “We moeten niet alleen voor de middenklassen, maar ook voor de zwakkeren zorgen. Ik beloof om voor hen te zorgen.” 

Morgen presenteert Bennett een plan aan Netanyahu met de naam ‘Sociaal Huis’, waarin hij tien punten heeft uitgewerkt op sociaal-economisch gebied. In het plan worden zaken als meer marktwerking, de hoge kosten voor het levensonderhoud en extra zorg voor de zwakkeren behandeld. 

Categorie:

Home » Nieuws » Netanyahu en Bennett na vijf jaar weer samen