Koning Willem-Alexander onder de indruk van overlevenden in Beth Juliana

EO

Koning Willem-Alexander heeft vanuit Israël een statement gemaakt over de Sjoa. “We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren,” zei hij in Herzliya tegen een verslaggever. De koning was daar om bewoners en medewerkers van het Joods-Nederlandse verzorgingstehuis Beth Juliana te bezoeken. Daarvan was hij erg onder de indruk, zo liet hij na afloop weten. Later ging hij naar het World Holocaust Forum in Jeruzalem om zich te voegen bij andere staatshoofden en regeringsleiders.

Passievol
De vorst benadrukte dat het belangrijk is om stil te blijven staan bij de Sjoa, ook na 75 jaar. “Ik hoop nu 52, bijna 53 jaar op deze aardbol rond en iedere keer vraag ik me weer af hoe het überhaupt mogelijk is dat de mensheid tot zoiets verschrikkelijks in staat is,” aldus Willem-Alexander in de royalty-tv-show Blauw Bloed. We moeten doorgaan met het blijven herinneren en laten zien dat dit nooit meer mag gebeuren, zei het staatshoofd, die snel en passievol sprak.

Klein steentje bijdragen
Het antisemitisme begint weer op te kruipen, stelde de koning. Hij doelde ook op mensen die twijfelen over de echtheid van de Sjoa. “Er zijn altijd nog mensen die zich beginnen af te vragen of het toch zo erg is geweest en het relativeren. Dan moeten we iedere keer weer keihard zeggen: nee, nee, dit mag nooit, nooit meer gebeuren.” Hij is blij dat hij ‘een klein steentje bij kan dragen vanuit Nederland’. Deze week is hij in Israël en volgende week in Nederland en Polen om stil te staan bij de Sjoa.

Drie kinderen
In Beth Juliana sprak koning Willem-Alexander met Nederlandse overlevenden. “Hun verhalen zijn echt monumenten in de tijd. Hoe klein of hoe groot ze ook zijn, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier om een bijdrage te leveren.” Hij stond had het even over het doorgeven van de herinnering, onder meer aan zijn drie kinderen. “Ik weet het van mijn eigen kinderen. Als ze een overlever hebben van de Holocaust, in de klas en die het verhaal vertelt, blijft het oneindig veel beter hangen dan dat het een overlevering is.”

Onder de indruk
De koning was onder de indruk van de bewoners van Beth Juliana. “Zolang mensen het nog kunnen vertellen, moet het verteld blijven worden door de overlevenden, diegenen die deze ellende nog hebben meegemaakt,” zei hij in Herzliya. “En als je dan deze mensen spreekt die dat hebben meegemaakt, de Holocaust, en dan toch weer vertrouwen krijgen in de mensheid, en toch weer in staat zijn om op deze manier een mensenleven op te bouwen; dat heeft bij mij vandaag veel indruk gemaakt hier in Beth Juliana.”

Geen staatsbezoek
Blauw Bloed-verslaggever Jeroen Snel vulde de koning aan. “Het is een goede reden om een keer terug te keren,” zei hij, doelend op een staatsbezoek aan Israël. “We wachten op een staatsbezoek, majesteit.” Willem-Alexander zeilde daar omheen door te zeggen dat er ‘altijd goede redenen zijn om terug te keren’ en dat de agenda erg vol is. In 2013 kreeg de toen nog kersverse koning een persoonlijke uitnodiging van toenmalig president Shimon Peres om op staatsbezoek naar Israël te komen. Voorlopig blijft het dus onduidelijk of er een staatsbezoek zal komen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Koning Willem-Alexander onder de indruk van overlevenden in Beth Juliana