Nederlandse judoka’s uitgeschakeld bij Grand Prix van Tel Aviv

Op de Grand Prix van Tel Aviv, het eerste internationale judotoernooi van 2020, zijn twee Nederlanders uitgeschakeld. Dat gebeurde in de tweede ronde, na een vrijloting. Het gaat om de lichtgewichten Tornike Tsjakadoea (onder de zestig kilogram) en Sanne Verhagen (min-57 kilogram). Tsjakadoea verloor met waza-ari van de Portugees Rodrigo Costa Lopes. Verhagen kreeg in de slotfase haar derde shido tegen Jandi Kim uit Zuid-Korea met ippon.

Van de elf Nederlandse deelnemers zijn er thans nog negen over. Dit meldt de Judo Bond Nederland op zijn site. Het toernooi vindt plaats van donderdag tot en met zaterdag 25 januari. Vorig jaar was Tsjakadoea nog goed voor eremetaal, evenals Jesper Smink. Andere deelnemers zijn Geke van den Berg, Hilde Jager, Natascha Ausma, Ilona Lucassen, Tessie Savelkouls, Simeon Catharina, Jelle Snippe en Jur Spijkers.

Voor Israël is het judotoernooi van groot belang voor wat haar aanzien in de sportwereld betreft. De Israëlische judoka’s doen het steeds beter in hun disciplines. Zo won vorig jaar een Israëlische judoka een gouden medaille op het wereldkampioenschap. Anderen behaalden ook medailles, hetgeen in voorgaande decennia ook al het geval was. Van de Israëli’s wordt veel verwacht op de Olympische Spelen van Tokio, later dit jaar.

Het judo zorgt ook voor meer erkenning van Israël in de sportwereld. Zo was er in het verleden veel tegenwerking teven Israëlische sporters, judoka’s in het bijzonder, op toernooien in de moslimwereld. Een aantal islamitische landen werd daarvoor gestraft door de internationale judofederatie. Steeds vaker mogen Israëli’s uitkomen op toernooien in moslimlanden, mogen zij hun vlag en naam tonen, en kunnen ze naar hun volkslied luisteren.

Categorie: |

Home » Nieuws » Nederlandse judoka’s uitgeschakeld bij Grand Prix van Tel Aviv