Koning Willem-Alexander wenst Joodse gemeenschap een goede Pesach

RVD, Oomen

Koning Willem-Alexander heeft de Joodse gemeenschap een goede Pesach gewenst. Dat deed hij dinsdag door een telefoontje te plegen naar voorzitter Eddo Verdoner van het Centraal Joods Overled (CJO), de parapluorganisatie van Joods Nederland. De koning gaf aan dat hij, ondanks de uitdagende omstandigheden, de Joodse gemeenschap een goede Pesach wenst. De vorst liet blijken dat hij beseft hoe lastig het is om Pesach te vieren in deze coronacrisis. Ook is hij onder de indruk van acties binnen Joods Nederland om elkaar te helpen in tijden van corona.

Joodse initiatieven
Waar traditioneel de families en vrienden bij elkaar komen om samen de Seideravond te vieren, moeten velen het nu alleen doen. Niet samen komen op deze belangrijke feestdagen valt zwaar, aldus het CJO in een persbericht. Daarnaast leven er zorgen over dierbaren, bijvoorbeeld in het Joodse zorgcentrum Beth Shalom voor ouderen. Koning Willem-Alexander is onder de indruk van de vele mooie initiatieven die er ook in de Joodse gemeenschap zijn genomen om elkaar te helpen, zegt Verdoner. De saamhorigheid die hiervan uitgaat, geeft inspiratie.

Prachtig gebaar
Hoe was het om met de koning te telefoneren? “Je voelt de verbondenheid die hij weer laat blijken,” zegt Verdoner tegen Jonet.nl. “Ik vind het erg mooi dat hij dit gedaan heeft. Het is een prachtig gebaar op een moment waarop velen in onzekerheid leven. Het is ook bijzonder dat de koning erbij stilstaat dat vele Joden nu in isolatie of zonder hun familie of vrienden dit belangrijke feest moeten vieren. Het getuigt van een enorme betrokkenheid en dat waarderen wij zeer. Ik heb dat aan hem meegegeven.”  

Medeleven
Koning Willem-Alexander sprak onlangs de bevolking toe over de coronacrisis. In zijn rede zei hij intens mee te leven met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle corona-patiënten, thuis of in een ziekenhuis. “Wij denken aan U in deze moeilijke tijd,” aldus het staatshoofd. “Ik begrijp uw verdriet als u uw geliefde, uw moeder, vader, oma of opa niet kunt bezoeken in het verpleeghuis. Juist nu wilt u maar één ding: hun hand vasthouden. Troost geven.” Willem-Alexander vindt dat de Nederlanders ervoor moeten zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt. “Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel.”

Beth Juliana
Eerder dit jaar bezocht Willem-Alexander de staat Israël voor de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz. Tussen alle plechtigheden door deed hij het Joods-Nederlandse bejaardentehuis Beth Juliana aan, dat naar zijn grootmoeder is vernoemd. Hij was onder de indruk en zei dat we de Holocaust altijd moeten blijven herinneren. Lees hieronder meer over zijn bezoek aan Beth Juliana.

Lees ook:
Willem-Alexander onder de indruk van overlevenden in Beth Juliana

De koning heeft vanuit Israël een statement gemaakt over de Sjoa. “We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren,” zei hij tegen een verslaggever. De koning bezocht bewoners en medewerkers van verzorgingstehuis Beth Juliana. Daarvan was hij erg onder de indruk.

Categorie:

Home » Nieuws » Koning Willem-Alexander wenst Joodse gemeenschap een goede Pesach