Koningin Mathilde bezoekt Kazerne Dossin

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Koningin Mathilde van België heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Kazerne Dossin, een museum over de Holocaust en mensenrechten, in Mechelen. De vorstin ontmoette daar Holocaustoverlevende Simon Gronowski, die op elfjarige leeftijd kon ontsnappen uit een transport richting concentratiekampen.

De inmiddels 86-jarige Gronowski was zeer onder de indruk van zijn gesprek met Mathilde. “Ik heb mijn verhaal verteld, ze vroeg me wat ik heb meegemaakt”, zegt hij tegen Belga. “Ze heeft me echt formidabele vragen gesteld, zeer menselijk ook. Ze reageerde echt als een moeder toen ze hoorde wat ik heb meegemaakt.”

De Kazerne Dossin was in België wat Westerbork in Nederland was. Tussen 1942 en 1944 werden vanuit deze kazerne 25.484 Joden en 352 Roma gedeporteerd. Slechts vijf procent keerde terug uit Auschwitz-Birkenau. De kazerne is tegenwoordig een monument en museum dat informatie geeft over de vervolging van Joden en Roma in België. Tot halverwege 1942 konden de nazi-bezetters rekenen op de vaak vrijwillige medewerking van de Belgische autoriteiten. Het museum stelt onder andere de vraag hoe dit mogelijk was. Kazerne Dossin houdt zich niet alleen bezig met de vervolging in België, maar onderzoekt, met de Sjoa als uitgangspunt, naar tijdloze mechanismen van groepsdwang en collectief geweld die in combinatie onder bepaalde omstandigheden kunnen leiden tot massamoord en genocide. Deze vraag raakt de kern van het idee van mensenrechten, met de nadruk op vrijheid en de afwezigheid van discriminatie.

De koningin werd rondgeleid door de conservator en bezocht naast de permanente tentoonstelling ook een tijdelijke expositie over het leven in de Joodse gemeenschap van Antwerpen, Buren 2018, met foto’s van Dan Zollman en teksten uit het boek ‘Mazzel tov’ van Margot Vanderstraeten. De Belgische koningin werd op haar eigen verzoek door deze tentoonstelling rondgeleid door de schrijfster.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Koningin Mathilde bezoekt Kazerne Dossin