Aanvaller pro-Israël activist krijgt taakstraf en boete

rechtbank amsterdam
wiki

De Amsterdamse rechter heeft Bheram H. veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor het aanvallen van de pro-Israëlische activist Michaël Jacobs. Daarnaast kreeg M. een celstraf opgelegd van twee dagen onvoorwaardelijk. Omdat dit gelijk staat aan de tijd die hij al in voorarrest geeft gezeten, hoeft hij niet meer het gevang in. Tevens kreeg de dader een voorwaardelijke straf van dertig dagen en een boete van 570 euro. Dit alles meldt het NIW, dat aanwezig was bij de rechtszitting. Volgens de dader had hij geen antisemitische motieven en was hij op die dag gefrustreerd.

Jacobs werd op 17 maart jongstleden op het Leidseplein in Amsterdam door M. aangevallen en mishandeld. De activist stond daar met een Israëlische vlag om zijn schouders te protesteren. Ook had hij een spandoek bij zich. Volgens Jacobs werd hij door M. vanuit het niets in de rug aangevlogen. Hij kreeg een trap en een klap tegen zijn oor, waarna de aanvaller het spandoek kapot maakte. M. voelde zich op die dag erg ziek en was bij diverse ziekenhuizen weggestuurd omdat hij geen zorgverzekering zou hebben, verklaarde hij in de rechtbank. Hij zou de schop uit frustratie hebben gegeven.

Volgens M. zou Jacobs zich na het geven van de trap hebben verweerd middels ‘een tik met de vlakke hand’, aldus het NIW. Uit beelden van beveiligingscamera’s bleek echter het tegenovergestelde. Daarop is te zien dat Jacobs achteruit deinst, waarna M. hem opnieuw een klap verkoopt. De Officier van Justitie gaf aan dat het ging om een zeer harde klap in het gezicht, zoals de beelden aantonen. M. zei geen antisemitisch motief te hebben. Hij is voor Ajax en dus kan hij geen antisemiet zijn, verklaarde hij. De Israëlische vlag was evenmin een motief, aldus M., die vaker in aanraking is gekomen met de politie en een strafblad van vijftien pagina’s heeft.

De Officier van Justitie erkende volgens het NIW dat openlijk Joods zijn tegenwoordig risico’s met zich meebrengt, maar nam niet in de mond dat het om een gerichte antisemitische daad zou gaan. Voor de rechter was het duidelijk. Die vond dat het aanvallen van Jacobs centraal moest staan in de straf. Hij geloofde niet dat M. heeft gehandeld uit noodweer en gaf aan dat het moeilijk is vast te stellen waarom de dader het uitgerekend op Jacobs gemunt had.

Dit artikel werd eerder als geheel overgenomen van de website van het NIW, met daaronder als bronvermelding ‘Bron: NIW’. De hoofdredactie van dit medium kon zich hier echter niet in vinden. Thans heeft Jonet het NIW-artikel alleen gebruikt als bron voor het nieuwe artikel dat hierboven te lezen is. De redactie van Jonet biedt middels deze rectificatie haar excuses aan.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Aanvaller pro-Israël activist krijgt taakstraf en boete