Kosjer nasjen: Gefilte Fish…!

Beeld: youtube
Beeld: youtube

‘Vroeger maakte mijn moeder de Gefilte Fish zelf’, zegt journalist en columnist Awraham Meijers, die te gast is bij kosjere cateraar Roland Vos voor zijn rubriek Kosjer Nasjen. De twee proeven het Joodse gerecht. Meijers haalt herinneringen op. Hij groeide in Gelderland op. ‘Wij gingen als kind vissen bij de IJssel. Mijn moeder sneed onze gevangen vis thuis dan open en vermaalde de ingewanden tot de vulling die Gefilte Fish hoort te hebben. Ze deed daar eigen smaakmakers bij en na een paar uur was het klaar. Verukkelijk!’ 

Helaas is Meijers minder te spreken over de vier soorten Gefilte Fish die bij Vos op tafel staan. In het museumcafé van het Joods Historisch Museum proeven de twee heren een kleine plak van een fish-staaf van Bernstein uit Antwerpen, een fish-boulette in gelei uit een pot van Maneschwits en een kleine plak van een grote fish-staaf van Hoffy’s uit Antwerpen. Dit keer heeft Vos zijn huisgemaakte kleine boulettes er ook bij gedaan. Meijers vind de fish van Bernstein en Hoffy’s te zoet of geen smaak hebben. ‘Dat lijkt wel kattenvoer’, zegt hij. De boutte in gelei komt voor hem op de tweede plek. De eerste plek is voor de Gefilte Fish van Vos zelf. ‘Ik ben niet omgekocht hoor, maar deze zijn gewoon de beste’, aldus Meijers.

Vos: ‘Het is niet mijn bedoeling om hier de show te moeten stelen, want dat hebben wij van Vos Catering niet op die manier nodig. Maar wij hebben eigenlijk niet voor niets zelf Gefilte Fish ontwikkeld. De reden is simpel: net als Awraham Meijers vinden we de Gefilte Fish van de andere grote merken gewoon niet echt lekker’. Hij is blij met de erkenning. Meijers runde vroeger een Joods restaurant in de Amsterdamse Utrechtsestraat. ‘We weten dus dat hij een kenner is van de Joodse keuken’. Meijers: ‘De Gefilte Fish van Vos zou ik in de restaurant graag op mijn bordje willen hebben’. 

Hulde voor Vos, die in de volgende afleveringen van Kosjer Nasjen geen eigen producten meer zal inbrengen.

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Kosjer nasjen: Gefilte Fish…!