Kosjer nasjen: IJsjes…!

Beeld: youtube
Beeld: youtube

In het museumcafé van het Joods Historisch Museum (JHM) kwamen kosjere cateraar Roland Vos en blogger Sunny Jansen, tevens blogger, samen om drie kosjere ijsmerken te proeven: Häagen-Dasz, Ben & Jerry’s en Professor Grushnabel. In de eerste twee ijssoorten zat alleen melkkost of parwe, een neutrale stof zonder melk of vlees. “Deze hebben in Amerika en Nederland het certificaat kosjer”, aldus Vos, die zijn vingers aflikte aan al het lekkere ijs. “Ze worden niet speciaal kosjer gemaakt, maar worden dusdanig geproduceerd dat ze speciaal kosjer zijn. Dat gebeurt voor de Amerikaanse markt.”

Sunny Jansen is DJ en blogger, en heeft een Joodse achtergrond. Ze at altijd al ijs, maar dan zonder te weten dat het kosjer was. “Bij het eten van het Häagen-Dasz-ijske krijg ik zo’n kindergevoel. Het is van aarbeiensmaak en proeft erg zoet. Ook is het een beetje vettig. Niet echt mijn favoriet”, zegt ze. Het ijs van Ben & Jerry’s vindt Jansen ‘Amerikaans’, erg zwaar ijs. “De ijscup van Professor Grushnabel kan ik het meest waarderen. Dit is echt het ijsje van nu. Iedereen denkt aan puur en het moet allemaal zo gezond mogelijk.”

Ook Vos kan zich aansluiten bij de keuzes van Jansen. “het is puur ijs zonder melk en room. Daardoor heb je een pure smaak en proef je gewoon waar het over gaat. Dat is een bijzondere smaakbeleving. Ook het feit dat er geen lactose in zit, speelt een rol.”

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Kosjer nasjen: IJsjes…!