‘Kosjere garnalen komen er aan’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Zeevruchten mogen volgens de Joodse spijswetten niet door Joden gegeten worden, maar daar komt in de nabije toekomst mogelijk verandering in. Door de technologische vooruitgang kunnen er straks kosjere garnalen worden gekweekt en, indien goedgekeurd door rabbijnen, door Joden worden opgegeten. Wel moet er een kasjroet-stempel op staan, zo blijkt uit onderzoek onder Joodse consumenten, die overwegen de garnalen te verorberen.

Het nieuwe product heet Shr!mp en bestaat uit namaak garnalen, gemaakt uit rode algen met plantaardig proteïnepoeder. Volgens culinaire kenners smaken deze nepgarnalen bijna net als echte garnalen. Als alle ontwikkelingen doorgang vinden, dan zullen de kosjere garnalen medio 2017 al in Groot-Brittannië te koop zijn. Kosjere restaurants in dat land kijken nu al reikhalzend uit naar het nieuwe product. Naar verwachting zullen andere landen daarna niet lang achter blijven.

De nieuwe garnalen zijn gemaakt door de onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf New Wave Foods, dat al jaren een alternatief wil bieden voor Joden die geen garnalen mogen eten, maar ze toch graag willen eten. Medeoprichter Dominique Barnes van het bedrijf benadrukt dat er geen garnalen worden gekweekt voor de smaak en textuur van het product. “We doen vrijwel hetzelfde als het bakken van brood,” aldus Barnes.

De spijswetten zijn voorschriften in de Hebreeuwse Bijbel aan de Israëlieten. Hierin staat welke dieren ze wel mogen eten – ‘reine dieren’ – en welke niet -‘onreine dieren’. Van de landdieren mogen Joden bijvoorbeeld alleen herkauwende dieren met gespleten hoeven eten. Daarom is varkensvlees verboden. Ook zijn oesters, garnalen en andere zeevruchten niet toegestaan. Voor waterdieren geldt dat ze vinnen en schubben moeten hebben. Dus geen paling, kreeft en meerval. Ook bepaald gevogelte is verboden. De spijswetten staan onder andere in het Bijbelboek Leviticus (hoofdstuk elf). De Joodse versie van de spijswetten heten Kasjroet.

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » ‘Kosjere garnalen komen er aan’