Kosjere kip minder veilig dan gedacht

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Dat blijkt uit onderzoek van de Northern Arizona State University in de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers is er bij kosjere kippen een even grote kans op besmetting met de beruchte E.coli-bacterie. Deze bacil is resistent voor antibiotica, komt voor bij kippen en kan voor komen bij mensen. Het onderzoek liep in de zomer van 2012 en is deze week bekend gemaakt.

De wetenschappers onderzochten vier soorten rauwe kippen: een normale, een biologische, een kosjere en een kip zonder antibiotica. Daarvan had de kosjere kip de hoogste frequentie van E.coli-bacteriën in zich. Het maakte niet uit van welk merk de kip afkomstig was. Alle kippen waren in de regio New York gekocht, een gebied waar gemiddeld meer Joden wonen dan elders in de VS. Er werden verschillende soorten E.coli-bacillen in de dieren aangetroffen, waarvan de meeste vooralsnog ongevaarlijk zijn voor mensen.

Volgens de onderzoekers ‘is het gebruik van antibiotica in de kosjere kippen-keten normaal, waardoor ook deze vogels de bacteriën bevatten’. Het blijft echter onduidelijk waarom kosjere kippen gemiddeld meer E.coli-bacillen hebben. Wel zou het kunnen dat deze kippen meer antibiotica krijgen dan de rest. De wetenschappers uit Arizona stellen dat meer onderzoek nodig is om uit te vinden of er ook meer bacteriën zitten in andere kosjere producten. 

In het algemeen wordt gedacht dat kosjer- en halalvlees gezonder zou zijn omdat het op een speciale manier wordt geslacht. De onderzoekers deden geen onderzoek naar de slachtmethode. Wel stellen ze dat de voedselveiligheid ook bij kosjer vlees in acht moet worden genomen.

Categorie:

Home » Nieuws » Kosjere kip minder veilig dan gedacht