Herdenking Kristallnacht zonder incidenten

Herdenking Kristallnacht in Portugese synagoge
(dv)

Tot ieders opluchting is de herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam woensdag rustig verlopen. Nadat er al jaren spanningen waren tussen organisatoren van twee verschillende herdenkingen, was er dit jaar zelfs nog een derde herdenking gepland, die echter niet doorging omdat de organiserende pro-Israëlbeweging “Time to stand up for Israel” van de gemeente Amsterdam geen toestemming kreeg deze te houden bij het Joods Verzetsmonument. Vorig jaar waren daar incidenten toen “Time to stand up for Israel” de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting verstoorde.

Tijdens de Kristallnacht van 1938 werden 267 synagogen en 7500 Joodse winkels verwoest en 92 Joden werden vermoord. Deze uitbarsting van georganiseerd geweld was een keerpunt: na deze pogrom veranderde de discriminatie van Joden in nazi-Duitsland in vervolging en genocide. 

De ‘officiële’ herdenking, georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO) vond plaats in de Snoge, de Portugese synagoge, waar onder andere premier Rutte een toespraak hield. Rutte citeerde in zijn toespraak onder andere uit het ‘Spätes Tagebuch’ van Max Mannheimer, die de Kristallnacht als achttienjarige meemaakte: “10 november 1938. Gisteren stonden de synagogen in brand. Ze stonden in brand in Duitsland. Ze stonden in brand in Oostenrijk. Ze stonden in brand in Tsjecho-Slowakije. (…) Overal op straat lagen verscheurde gebedenboeken, Thorarollen en gebedssjaals. (…) Nooit meer zal het orgel onze liederen op sjabbat begeleiden. Er zal geen sjabbat meer zijn, geen heilige dagen, geen liederen. Alleen thuis –als er nog een thuis is– zal moeder op vrijdagavond de kaarsen ontsteken en vader zal het dankgebed uitspreken voor brood en wijn.” Hij riep op om waakzaam te blijven: “Door te herdenken, bewijzen wij eer aan de slachtoffers van toen. Maar we spreken ook uit dat we waakzaam zijn in het hier en nu. Tegen het antisemitisme, dat nog altijd vlak onder de oppervlakte ligt. Tegen discriminatie en uitsluiting van bevolkingsgroepen. Tegen onverdraagzaamheid.”

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting hield een bijeenkomst in de Uilenburger sjoel. Na protesten tegen het gebruik van een synagoge voor een bijeenkomst van deze volgens sommigen ‘antisemitische’ organisatie, bleek dat de stichting die de Uilenburger sjoel beheert, niet had beseft dat het om een omstreden herdenking van de Kristallnacht ging. Het bleek echter onmogelijk het contract te ontbinden, dus de bijeenkomst ging gewoon door.

Categorie:

Home » Nieuws » Herdenking Kristallnacht zonder incidenten