Nieuwe Israëlische techniek: pasteuriseren overbodig

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een nieuwe, in Israël ontwikkelde techniek maakt het ouderwets pasteuriseren van frisdranken overbodig. Door het gebruik van ultra-violet licht (UV) worden de kosten met 75 procent verminderd en blijft de voedingswaarde van de drank beter behouden.

Bij pasteuriseren denken we meteen aan melk die wordt verhit om bacteriën te doden, maar het is het meest toegepaste proces in de hele drankenindustrie. In de gehele wereld wordt nog steeds deze verouderde en dure methode gebruikt. Daarom ontwikkelde AseptoRay, een Israëlisch bedrijf in Ma’alot, een technologische oplossing om vloeistoffen te pasteuriseren zonder hitte.

Motti Koren, directeur van de Business Unit bij AseptoRay legt uit: “Pasteuriseren is één van de meest energie-verslindende processen in de voedselindustrie. Bijna elk drankje in de wereld wordt gepasteuriseerd, niet alleen melk. Denk aan druivensap, frisdranken en zelfs sommige ingrediënten in Coca Cola en Pepsi. Met andere woorden: het is één van de meest gebruikte methoden in de industrie en het wordt nog steeds gedaan met een techniek die tweehonderd jaar geleden is uitgevonden.”

Koren vertelt dat AseptoRay de UV-techniek niet zelf heeft uitgevonden. Hij werd al gebruikt in de industrie die water bottelt. De technologische vernieuwing van AseptoRay zit hem in het gebruik van UV-stralen voor niet doorzichtige drankjes.

“Het probleem met UV-straling is dat het licht in de vloeistof moet kunnen doordringen. Daarom kon het alleen worden gebruikt bij transparante vloeistoffen zoals water,” licht Koren toe. “Het licht kan niet in een troebele vloeistof doordringen en kan daarin dus niet de bacteriën doden. Maar onze techniek werkt ook met volkomen ondoorzichtige vloeistoffen zoals melk en sinaasappelsap, ondanks dat het licht daar helemaal niet in kan doordringen. Dit soort vloeistoffen vormt de overgrote meerderheid van dranken in de voedselindustrie.”

Een ander voordeel van de nieuwe techniek is dat deze de voedingswaarde behoudt, omdat de vloeistoffen niet worden verhit. Door pasteuriseren op de ouderwetse manier worden zowel smaak als vitaminen aangetast. Koren zegt dat naast het besparen van energie, het behouden van smaak en vitaminen het belangrijkste voordeel is van de nieuwe UV-techniek.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Nieuwe Israëlische techniek: pasteuriseren overbodig