Kritiek op boek ‘Hitlers Diamanten’ om Joods-protestants vrijmetselarij-complot

TPO-Aspekt

Het boek ‘Hitlers diamanten’, dat onlangs uitkwam bij uitgeverij Aspekt, bestaat voor het overgrote deel uit anti-Joodse-complottheorieën. Dat stelt het CIDI in een verklaring aan de site TPO.nl. De organisatie wil dat de uitgever dit boek geen podium geeft en staat in contact met Bol.com om de verkoop ervan aan banden te leggen, wat al lijkt te zijn gebeurd. Het CIDI adviseert de online winkel over producten met een antisemitisch karakter die het uit zijn handel moet halen. Uitgeverij Aspekt spreekt over ‘enkele ongelukkige fragmenten’ die het eruit wil halen. Aspekt is tevens huisuitgever van het CIDI.

‘Enigmacollectief’
In ‘Hitlers diamanten‘ schrijft het Eindhovense oud-gemeenteraadslid Theo Beenen onder meer dat Hitlers moeder een heks geweest zou zijn en dat zijn vader vier kinderen zou hebben geofferd voor de voor de Joods-protestantse Satan. Ook zou de gewezen dictator de atoombom hebben gehad en vloeiend Nederlands hebben gesproken. Het boek focust uiteindelijk op een graftombe in een Oostenrijks dorpje waar Hitler, zijn partner Eva Braun en hun schatten begraven zouden liggen. Al deze zaken kloppen niet, maar Beenen zou die middels een eigen ‘Enigmacollectief’ ontdekt hebben. Er zou een code voor gekraakt zijn.

Joodse wereldoverheersing
Het overgrote deel van het boek spitst zich echter toe op antisemitische samenzweringstheorieën. Het is ‘vooral een poging de wereld te overtuigen van het bestaan van een groot Joods-protestants vrijmetselarij-complot gericht op de wereldoverheersing, compleet met een paginalang betoog dat de Protocollen van de Wijzen van Zion wel degelijk authentiek zijn. En dit alles gedrenkt in numerologisch en quasi-taalkundig gereutel’, aldus TPO. Het boekwerk bevat 522 pagina’s waarvan vrijwel de eerste driehonderd gaan over het complot van Joden, protestanten, vrijmetselaars en Satanisten.

De Protocollen
Het CIDI laat aan TPO weten niet blij te zijn met ‘Hitlers diamanten’. Volgens onderzoeker Aaron Vrieler staat het vol antisemitische complottheorieën. ‘Het cliché van een vermeend complot van Joden en vrijmetselaars om de wereld te overheersen, wordt niet eens subtiel of en passant naar voren gebracht, maar is de expliciete leidraad van het verhaal. Alsof dat niet genoeg is, worden de De Protocollen der Wijzen van Zion, de bekendste antisemitische hoax uit de geschiedenis, als waarheid gepresenteerd. Zulk werk heeft in de verste verte niets met historisch onderzoek te maken’.

Geen chocolade
Verschillende antisemitische passages komen bovenop de ‘methode’ waarop de schrijvers hun bevindingen zeggen te baseren, aldus Vrieler tegen TPO. ‘De Jodenhaat in het boek komt dus op het conto van de schrijvers zelf. Zelfs als men de methode leest, blijkt deze zo arbitrair en onnavolgbaar te zijn, dat er met ook maar licht kritische blik geen chocolade van te maken is. Het lezerspubliek kan zijn tijd op veel betere manieren besteden’. Het CIDI is zich ervan bewust dat Uitgeverij Aspekt ook haar boeken uitgeeft. ‘Wij hebben de uitgever dan ook uitvoerig op de hoogte gebracht van ons standpunt dat dit boek geen podium geboden zou moeten worden’.

‘Antisemitisme niet gezien’
Inmiddels heeft Aspekt aan het CIDI laten weten de antisemitische passages aan te willen passen. Het is echter de vraag of er dan nog iets van ‘Hitlers diamanten’ overblijft, aangezien het gaat om ongeveer driehonderd van de 522 bladzijden. Ook stelt de uitgever, Perry Pierik, dat de antisemitische delen in het manuscript in vooralsnog nooit waren gezien. Vrieler tegen TPO: ‘Wij hebben op onze beurt laten weten dat het wat ons betreft om meer dan een paar bezwaarlijke passages gaat’. Verder heeft het CIDI contact gehad met Bol.com, dat het boek inmiddels van zijn website heeft gehaald.  

Vervolging?
De vrijheid van meningsuiting is erg ruim in Nederland en daarom mag een boek als ‘Hitlers diamanten’ in eerste instantie gewoon verschijnen. Pas nadat er aangifte tegen is gedaan en het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek wenselijk acht, kan er onderzoek naar de inhoud worden gedaan. Het boek kan dus niet verboden worden of uit de handel gehaald worden. Wel kan de uitgever het aanpassen of zelf terugtrekken. De vraag is of Uitgeverij Aspekt dit zal doen, aangezien het de antisemitische delen niet zou hebben gezien en er bij Aspekt mogelijk ook geen bewustzijn van wat antisemitisme is.

Reactie Aspekt
Uitgeverij Aspekt heeft wel een reactie gegeven aan TPO. ‘Het boek Hitlers diamanten is een kritisch betoog tegen religieuze onverdraagzaamheid. In de eerste druk stonden enkele ongelukkige fragmenten die voor meerdere uitleg vatbaar bleken. Omdat we niemand willen kwetsen is er besloten in samenspraak met het CIDI tot een tweede herziene druk te komen. Overigens willen wij er op wijzen dat in het voorwoord van het boek uitdrukkelijk vermeld staat dat er ook fictieve elementen in het boek zitten’.

Lees ook:
Bol.com stopt met verkoop anti-Joodse en haatzaaiende boeken

Koopjessite Bol.com ziet af van de verkoop van boeken die een haatdragende boodschap bevatten, zoals antisemitische verhalen en boeken met homohaat. In de afgelopen twee jaar ontstond geregeld tumult rond de verkoop van antisemitische boeken op Bol.com. 

Categorie: |

Home » Kritiek op boek ‘Hitlers Diamanten’ om Joods-protestants vrijmetselarij-complot