Kunstenaar Joram Baruch zoekt foto’s Joodse kinderen uit de jaren dertig

Joram Baruch

Voor een nieuw kunstproject over Joodse kinderen in de jaren dertig is kunstenaar Joram Baruch op zoek naar foto’s van kinderen van weleer tot tien jaar oud. Het gaat om jongens en meisjes die voorafgaand aan de jaren ’40-’45 op de foto gingen. “Om deze onschuldige vaak vrolijke gezichten te vereeuwigen ga ik een twintigtal portretten schilderen, in kleur, van een nog nader te bepalen selectie foto’s te ontvangen van nabestaanden,” zegt Baruch, die al twee werken af heeft. Mensen die deze foto’s hebben en in een schilderij willen vereeuwigen, kunnen zich bij hem melden.

“Door onderzoek via onder andere My Heritage kwam ik veel foto’s tegen van poserende kinderen die eigenlijk helemaal geen idee hadden wat hun een aantal jaren later zou overkomen,” vertelt de kunstschilder aan Jonet.nl. “Ze waren te jong om te beseffen dat er een gevaar dreigde of hun ouders hielden de schijn op dat er niks aan de hand was, puur en alleen om hun kinderen te beschermen. De vrolijke ogen, glimlach, onschuld op deze foto’s zijn zo ongelooflijk aangrijpend, omdat wij inmiddels weten hoe de toekomst van deze kinderen eruit zou gaan zien.”

Natuurlijk gaat het niet om de foto’s alleen, benadrukt Baruch, want ieder beeld is gelaagd. “Elk portret heeft een verhaal dat door een gerenommeerd schrijver zal worden geïllustreerd. Buiten een tentoonstelling om is het de bedoeling dat de schilderijen en de verhalen in een boek worden uitgegeven.” De portretten zullen afmetingen hebben van ongeveer honderd bij tachtig centimeter en zullen allen op hoogwaardig canvas geschilderd. “Het zou natuurlijk geweldig zijn als de serie in verschillende Joodse instellingen/musea of herinnering centra tentoongesteld kan worden.”

Mensen met foto’s van Joodse kinderen uit de jaren dertig tot tien jaar oud en die mee willen doen aan het project van Joram Baruch, kunnen zich bij hem melden. Dat kan via het contactgedeelte op zijn website Jorambaruch.nl of door te mailen naar jorambaruch@gmail.com

Hieronder staan twee portretten van drie kinderen van weleer. Boven Clari De Lieme, als driejarig meisje in Den Bosch. Ze had geen idee dat ze negen jaar later samen met haar zusje Nan als weeskindjes zouden opgroeien. Daaronder de tweeling Hannah en Ruth Zadek. Baruch: “Omdat ze straatarm waren, hadden ze goedkope gestreepte jurkjes waarvan je misschien denkt dat ze al in het kamp zitten, maar niets is minder waar. Ze waren hier op een uitje in het bos met hun ouders. Drie jaar later waren ze dood.”

Beeld: J. Baruch


J. Baruch

Lees ook:
My mother, my queen – gastcolumn Joram Baruch

Een paar weken geleden werd ik gevraagd om een bijdrage te leveren aan een expositie in de Amsterdamse Go Galerie met de titel Queens. Het mocht alles zijn als het maar een queen was, een koningin of zelfs de wijk Queens. Een tijd lang dacht ik een goede vriend die zo nu en dan als travestiet onder de naam Snorella optreedt, te schilderen. Maar ik vond dat nogal cliché, dus besloot ik iets heel anders te doen en hoopte dat de galerie er uiteindelijk blij mee zou zijn. 


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Kunstenaar Joram Baruch zoekt foto’s Joodse kinderen uit de jaren dertig