Kunstwerk erbij in Hollandsche Schouwburg

J. Stips

Er komt een nieuw kunstwerk achter de gedenkplaats van de Hollandsche Schouwburg. Het gaat om een zogenoemde ‘eigen interpretatie van de Bijbelse levensboom, die de bezoeker aanzet tot reflectie op de beladen geschiedenis van het voormalige theater’. Dat meldt het Joods Cultureel Kwartier in een persbericht. Momenteel wordt de Hollandsche Schouwburg opgeknapt. Het is de bedoeling dat in het gedeelte achter de monoliet een tuin wordt ingericht voor ‘reflectie. De gerenoveerde gedenkplaats opent begin 2024 samen met het tegenovergelegen Nationaal Holocaustmuseum. 

Kunstenaar en uitvinder Gabriël Lester mag de boom maken. De in brons gegoten vijgenboom is straks bijna kaal. Slechts een paar takken dragen groene bladeren. Aan de voet ervan zijn gouden bladeren verwerkt in porseleinen tegels. Lester: “De sculptuur symboliseert voor mij wat de Joodse bevolking in Nederland is aangedaan. Weinigen overleefden, velen werden vermoord. Er was slechts een klein sprankje hoop in een heel bittere realiteit.” ‘Lester heeft een breed oeuvre dat bestaat installaties, performances en videokunst. Ook realiseert hij kunstprojecten in de openbare ruimte in binnen- en buitenland en is hij actief als filmregisseur, docent en auteur’, aldus het JCK.

De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om in Nederland woonachtige Joden tijdelijk gevangen te houden.⁠ Tienduizenden vrouwen, mannen en kinderen werden hier onder erbarmelijke omstandigheden verzameld, om vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen te worden gedeporteerd. Na de oorlog raakte het gebouw in verval. In 1961 werd het voormalige theater ingericht als herdenkingsplek. Sindsdien zijn er enkele aanpassingen geweest. Het de komst van het Nationaal Holocaustmuseum is besloten om het gebouw aan te pakken, evenals de herdenkingsplaats en de ruimte erachter.

J. Stips
J. Stips

Lees ook:
Kinderherdenking in de Hollandsche Schouwburg

Bijzonder aan deze herdenking is dat basisschoolleerlingen van groep 8 deze bijeenkomst geheel naar eigen inzicht vorm geven en invullen. Elk jaar vindt in de Hollandsche Schouwburg een kinderherdenking plaats. Uit ervaring weet de afdeling Educatie van de Hollandsche Schouwburg dat kinderen graag zelf hun eigen wijze van herdenken ontdekken, vorm en inhoud geven.

Categorie:

Home » Nieuws » Kunstwerk erbij in Hollandsche Schouwburg