Kwaliteit kosjere wijn hoog

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een fles kosjere wijn van ruim honderd euro is geen uitzondering meer. In landen als de VS, Israël, Frankrijk en Spanje worden kosjere wijnen geproduceerd die de toets der kritiek makkelijk kunnen weerstaan. De stroperige kosjere wijn uit het verleden werd gemaakt van Concord-druiven, een goedkope soort, waarvan de onaangename smaak werd gemaskeerd met suiker.

Een pionier als Herzog Wine Cellars in Californië begon met de productie van klassieke rode en witte wijnen van andere en betere druivensoorten, maar ook in Israël worden inmiddels goede wijnen gemaakt. “Kosjere wijn kosjer maken is niet zo moeilijk”, zegt Jeff Morgan, wijnboer in Covenant, Californië. De basisvoorwaarde is dat de druiven alleen geplukt en behandeld worden door Joden die zich aan de sjabbatregels houden.

De wijnen van Jeff Morgan zijn niet ‘mevushal’. Mevushal-wijnen werden gekookt, tegenwoordig gepasteuriseerd, een extra voorzorgsmaatregel voor kosjere wijn, zodat die niet gebruikt kan worden voor plengoffers zoals afgodendienaren dat vroeger deden. Het koken kwam de smaak van de wijn niet ten goede. Wat pasteurisatie doet met de smaak van de wijn is omstreden. Er zijn voor en tegenstanders. Jeff Morgan hoort duidelijk bij de tegenstanders.

De drank uit Covenant wordt verder gemaakt zoals elke andere wijn. Van een hoge kwaliteit druiven, met natuurlijke fermentatie, zonder filtering, en rijping op Frans eikenhout. Jaarlijks levert de wijngaard 3.000 dozen wijn die worden verkocht in ruim twintig landen over de hele wereld [MW].

Bron: Israel Hayom

Categorie:

Home » Nieuws » Kwaliteit kosjere wijn hoog