‘Laat je verrassen’

Esther Voet
Esther Voet

Tel Aviv, drie jaar geleden. Het was een lange dag geweest op het congres, waar alle problemen en uitdagingen van Israel de revue waren gepasseerd: Iran, de sociale onrust vanwege de hoge huur- en voedselprijzen, het vredesproces – of liever de afwezigheid daarvan – en de ontwikkelingen in cyber warfare. Voorwaar geen lijstje om vrolijk van te worden. Het avondje even stoom afblazen op uitnodiging van een bevriende zakenrelatie, was dan ook welkom. Ik was al een paar jaar niet meer in Tel Aviv geweest, om de een of andere reden was ik tijdens mijn reizen naar Israël vooral in Jeruzalem terecht gekomen, of in Eilat voor een weekje broodnodig zon happen, of in het Noorden, om vrienden te bezoeken en wandelingen te maken in de Hulavallei en Galilea.

Deze avond, na een dag lang vergaderen, bleek Tel Aviv zich weer opnieuw te hebben uitgevonden. We aten bij Mezza, een restaurant dat ik eerder in Londen of New York zou hebben verwacht dan ergens in een onbekende straat hier. Harte cuisine, een design interieur in smetteloos wit, en in de aangrenzende bar, helemaal in het zwart, mocht gerookt worden. Nu ben ik – ja ik beken – hartstikke verslaafd, dus betrad ik tussen hoofdgerecht en dessert even de bar voor een ‘shot’.

Ook hier keek ik mijn ogen uit: beeldschone vrouwen in de laatste mode en, tot dan voor mij uniek in Israël, op hoge hakken. Trendy geklede mannen. Het was een beeld waaruit maar weer voor de zoveelste keer bleek, dat als je Israel niet regelmatig bezoekt, je het na een jaar of vijf niet meer herkent. Het ontwikkelt zich met de snelheid van het licht.

Ik realiseerde me ook dat dit Israël volstrekt onbekend is bij de volgers van het nieuws. Die krijgen over het algemeen niets anders voorgeschoteld dan stenen gooiende Palestijnen, in het zwart gelede ultra-orthodoxen bij de klaagmuur, of kolonisten op de Westbank die nogal eens slaags raken met de Palestijnse bevolking. Ik geef het toe, ook dat is een deel van de realiteit, maar er is nog een heel andere, die ik nu zag in Tel Aviv. Toen ik de volgende dag lunchte met mijn collega Joanne Nihom die in Israel woont, vertelde ze: “En dat andere Israel vind je niet alleen in Tel AvIv hoor. Ik ken in de omgeving waar ik woon ook zo ontzettend veel leuke plekken…”

En zo werden de HotspOTs Israël geboren; eerst als serie in het NIW, en nu, sinds deze week is het een e-book. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die alleen een beeld van Israel hebben via de Nederlandse media, van hun stoel zullen vallen van verbazing, want wij laten een land zien waarvan de inwoners vooral weten wat genieten van het leven is, of, zoals zij zeggen: “Anachnoe  osim ha claim.” (Wij doen het leven). HotspOTs Israël laat de groene parken zien in het Noorden, waar je kunt kajakken en paardrijden, het hedonistische Tel Aviv, gay capitol of the world in 2012,   het mysterieuze Jeruzalem, waar je vanuit een hip boetiekhotel, vanaf een loungeachtig dakterras uitzicht hebt op de eeuwenoude stadsmuren en dan zijn er nog de geheimen van de woestijn, waar een astronoom je ‘s nachts mee op pad kan nemen om de sterrenhemel te ontdekken. Vergeet niet de bars, nachtclubs, restaurants, designers en modeontwerpers.

Dus, ben je open minded, en wil je eens iets anders dan een lang weekend Barcelona of weekje Ibiza? Probeer eens de Oostkust van de Middellandse Zee. Ja, ik ben bevooroordeeld, maar ik ben niet de enige die het zegt; de Lonely Planet zette Tel Aviv in de top 3 van ultieme city breaks. Zo, dan hoor je het toch ook van een ander ;).
 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Columns en opinie » ‘Laat je verrassen’