Laatste Joden uit Syrië gered

Van Ostayen (dv)

Geheime Israëlische troepen hebben een groepje Joden uit Syrië weggehaald en in veiligheid gebracht. Het gaat om het laatste plukje van een ooit zo levende Joodse gemeenschap. Door de burgeroorlog, die het land al sinds 2011 verscheurt, kunnen deze Joden niet meer in veiligheid leven. Ze wonen nu in Israël.

De Syrische Joden werden onlangs uit Aleppo geëvacueerd, zo meldt JNA. Dat was geen gemakkelijke operatie. Als eerste moesten de Israëlische troepen under cover Syrië in en naar de stad in het noorden gaan. Daarna moesten alle Joden gevonden worden en vervolgens moesten zij mee door de vuurlinies, de stad en het land uit. Op wonderlijke wijze is dit gelukt.

Met het vertrek van de laatste Joden uit Syrië komt een einde aan een drieduizend jaar lange geschiedenis. Voor de burgeroorlog emigreerden er al vele Joden uit het land vanwege het regime van de familie Assad. Ze gingen onder andere naar Israël en de Verenigde Staten. Nu de laatste groep weg is, richt Israël zich naar het schijnt op Jemen, waar nog een aantal Joden woont die in de gevarenzone zitten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Laatste Joden uit Syrië gered