Lenny Kuhr treedt toch op in Leids theater

Lenny Kuhr in De Generator (beeld: Sleutelstad.nl, YouTube)

Lenny Kuhr heeft maandagavond een verrassingsoptreden gegeven in het Leidse theater De Generator. Eerder kwam het theater in het nieuws door een verklaring waarin werd gezegd dat de zangeres er nooit mocht optreden. Toch klonk maandag haar lied De Troubadour en waren er andere liedjes. De directie van het theater was volgens bezoekers niet blij met de actie.

Kuhr, die sympathiseert met Israël en kleinkinderen in het Israëlische leger heeft, werd mede daardoor sinds maart geweigerd door De Generator, dat een statement deed tegen partijen in de Tweede Kamer. ‘Ook roepen we collega’s op om selectief te zijn in hun programmering wanneer het gaat om mensen als Lenny Kuhr die openlijk de genocidale militaire campagne van Israël tegen de Gazanen steunt’, aldus een woordvoerder namens de directie van het theater.

‘Wij zouden iemand die deze statements maakt, nooit programmeren. Evenmin zouden we de president van een land dat “vermoedelijk” genocide pleegt (bron VN & ICJ), uitnodigen voor een opening. En als we het hadden gedaan, omdat we onwetend zouden zijn, dan zouden we dankbaar zijn voor protest vanuit ons publiek. Extreemrechts gedachtegoed is nooit welkom in De Generator’, schreef de directie in maart. Eerder die maand was een concert van Kuhr bruut verstoord door anti-Israël-activisten.

Dirigent Jules van Hessen organiseerde maandagavond een artistiek programma over Joodse muziek. Vooraf had hij Kuhr gevraagd ook op te treden. De directie van het theater was hiervan niet op de hoogte, maar toen de zangeres ten tonele verscheen werd zij niet verwijderd. Ze zong liederen, waaronder De Troubadour, het liedje waarmee ze in 1969 het Eurovisie Songfestival won. Achteraf sprak Van Hessen van ‘een beetje stoutigheid’. Iedereen kon de actie waarderen, alleen de directie niet, aldus bezoekers.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Lenny Kuhr treedt toch op in Leids theater