Leonard Cohen zeer Joods in nieuw lied

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Gisteren bracht de zanger en dichter – op zijn 82ste verjaardag – een nieuw lied uit dat geschreven lijkt voor de komende Hoge Feestdagen. ‘You Want it Darker’ is één van de nummers op een nieuw album met dezelfde naam dat pas op 21 oktober zal verschijnen.

Het is een zeer sombere visie op het thema van de Hoge Feestdagen. De muziek is minimalistisch en dromerig (of misschien beter: nachtmerrie-achtig) en de tekst bevat veel Joodse, religieuze elementen. Aan het einde van elk refrein zing Cohen ‘Hineni, hineni; I am ready my Lord’. Het woord ‘hineni’ betekent ‘hier ben ik’ in het Hebreeuws en het is het antwoord dat Abraham gaf toen God hem opdroeg zijn zoon Isaac te offeren. Het is tevens de naam van een gebed dat wordt gezegd tijdens de weken voor Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) als voorbereiding op deze belangrijke dag in het Joodse jaar. Op Rosj Hasjana zelf wordt het soms door de chazzan (voorzanger) gezongen tijdens de dienst in de synagoge.

Eén van de coupletten is gebaseerd op de tekst van het Kaddisj, vooral bekend in de vorm van een tekst voor rouwenden die er hun geloof in God mee bevestigen:

Magnified, sanctified be thy holy name
Vilified, crucified in the human frame
A million candles burning for a help that never came
You want it darker, we kill the flame

Het lied is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere de chazzan en het koor van de Sja’ar Hasjamajiem synagoge in Montreal, Cohen’s geboortestad. Zij zijn op de achtergrond te horen, waardoor de Joodse sfeer van het lied nog wordt versterkt.

Hoewel Cohen Boeddhist is, houdt hij nog steeds Sjabbat. Hij vertelde ooit dat hij geen probleem zag in die combinatie: er wordt niet gebeden tot een God in de vorm van Zen-boeddhisme die hij aanhangt en daarom is het niet in tegenspraak met Joodse religieuze opvattingen. Hij is zichzelf altijd als Jood blijven beschouwen: “Ik ben niet op zoek naar een nieuwe religie. Ik ben heel gelukkig met de oude, het Jodendom.”

Het duistere thema van het lied en vooral het refrein met ‘Hineni, I am ready’ lijken een weerspiegeling van Cohen’s besef dat hij oud is en niet meer gezond (hij heeft al sinds 2013 geen openbare optredens meer gehad). In een brief aan zijn ex-vriendin Marianne Ihlen, die afgelopen juli overleed, schrijft hij onder andere: “(…) wij zijn echt oud en onze lichamen begeven het en ik denk dat ik jou heel snel zal volgen.”

Het lijkt erop dat voor Cohen het Boek des Levens, waarin iedereen op Rosj Hasjana wordt ingeschreven, zich aan het sluiten is.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Leonard Cohen zeer Joods in nieuw lied