Viool overlevende sjoa vindt nieuw thuis

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Toen de gepensioneerde architect en overlevende van de sjoa Joseph Feingold op de klassieke radiozender WQXR in New York hoorde dat er muziekinstrumenten werden gevraagd om aan schoolkinderen te geven, aarzelde hij niet lang om zijn viool ter beschikking te stellen. Hij was inmiddels, op zijn 93ste, niet meer in staat om viool te spelen.

Feingold werd geboren in Warschau in 1923. Toen het gezin bij de inval van de Duitsers in 1939 naar het oosten vluchtte, werden Joseph en zijn vader opgepakt door de Russen en naar werkkampen in Siberië gestuurd. Zijn moeder en één van zijn broers werden vermoord in Treblinka, en zijn andere broer werd naar Auschwitz gestuurd en overleefde. Na zes en een half jaar in Siberië kwam Feingold vrij in 1948 en emigreerde na een verblijf in een displaced-persons kamp (DP-kamp) naar de Verenigde Staten.

Als kind speelde Feingold al viool en begeleidde vaak zijn moeder als zij zong. In het DP-kamp ruilde hij een pakje Amerikaanse sigaretten dat hij had gekregen voor een viool. Terwijl hij wachtte op toestemming om naar Amerika te reizen, speelde hij viool in de straten van het kamp. Na jaren van extreme ontberingen had hij voor het eerst het gevoel dat hij ‘zo normaal mogelijk leefde’.

Documentairemaakster Kahane Cooperman hoorde over Feingold en zijn gedoneerde viool en besloot een documentaire te maken. “Joe’s Violin” ging dit jaar in première op het bekende Tribeca Film Festival in New York. In minder dan een half uur vertelt de korte film het verhaal van Feingold en de reis van de gedoneerde viool die terechtkomt bij de dertien jaar oude Brianna, dochter van Dominicaanse immigranten. Brianna zit op een meisjesschool in het armste district van de Verenigde Staten, de Bronx in New York.

Voor het jonge meisje is de viool, vooral na de echtscheiding van haar ouders, een ‘lichtpunt’ in haar leven. De documentaire laat ook de eerste ontmoeting tussen Feingold en Brianna zien. Voor deze gelegenheid heeft zij ‘Solveig’s Song’ van Edward Grieg ingestudeerd en speelt het korte stuk voor de verbaasde en ontroerde Feingold. Het was één van de stukken die hij samen met zijn moeder speelde toen hij een kind was.

Bekijk de documentaire in zijn geheel.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Viool overlevende sjoa vindt nieuw thuis