Lou Reed had ‘personal assistant’ uit Joods Nederland

De eer viel in 2007 te beurt aan Jet Vermaning. Ooit zat ze op het Maimonides Lyceum, destijds studeerde ze voor haar Master Museumconservator. Reed was in Nederland voor de fototentoonstelling Lou Reed’s New York in galerie Serieuze Zaken Studioos van Rob Malasch. Ook woonde hij de opening van een Andy Warhol-tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum bij.

“Via het Stedelijk Museum, waar ik parttime werk, werd mij gevraagd of ik dit wilde doen. Het is een heel aparte ervaring om drie dagen personal assistant te zijn. Je moet je dienstbaar opstellen en initiatief nemen. Als Lou Reed zegt: dit lijkt me een leuke CD, dan moet je zeggen: zal ik die even gaan kopen?” aldus Vermaning. Ze regelde taxi’s, reserveerde ontspanningsmassages en zorgde voor de koffie. “Op een gegeven moment wilde hij een uitschuifbaar zwaard voor z’n Tai Chi. Of ik dat maar even wilde regelen. Dat is gelukt. Reed was toen helemaal into Zen“.

De popster at geen vet, varkensvlees, koolhydraten en suiker, maar dronk sojamelk. Vermaning: “In Amsterdam was hij al eerder geweest. Zijn favoriete restaurant was Lucius in de Spuistraat en hij was gek op haring. Reed zag er altijd sportief en jeugdig uit en droeg kleding van Alexander McQueen en Issey Miyake. Beide ontwerpers kende hij waarschijnlijk persoonlijk. Voor hem zijn het geen grote namen, maar eerder vrienden die kleren ontwerpen die hij graag draagt.” 

Later signeerde Reed zijn fotoboeken. “Daar word je gaar van,” zegt de toenmalige personal assistant. “Ik kan me voorstellen dat je daardoor korzelig bent tegen journalisten. Ze stelden steeds dezelfde vragen: over zijn muziek, Andy Warhol en The Velvet Underground, terwijl hij eigenlijk graag over zijn foto’s wilde praten.” Tijdens een interview met de Volkskrant is hij volgens Vermaning twee keer weggelopen. “Als hij zei: this is my answer, dan moest je niet nog verder vragen. Het was buitengewoon interessant om een paar dagen in deze scene mee te lopen.”

Lou Reed werd in 1942 in Brooklyn geboren als zoon van Joodse ouders die oorspronkelijk de familienaam Rabinowitz droegen. Hij groeide op in Freeport (New York). Op jonge leeftijd raakte hij al geïnteresseerd in rock-‘n-roll en in rhythm-and-blues. Hij speelde op de middelbare school in een paar bandjes. In de jaren zestig ging hij door met muziek maken en werkte hij als tekstschrijver. Zijn grote doorbraak kwam met de band The Velvet Underground. Begin jaren zeventig ging Reed solo verder, waarna hij enkele hits scoorde waaronder Perfect Day. In latere decennia viel Reed vooral op door zijn experimentele popmuziek. Op 27 oktober 2013 vond hij de dood.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Showbizz » Lou Reed had ‘personal assistant’ uit Joods Nederland