Manifestatie voor Israël in Joods Antwerpen

Antwerpen, centrum (foto: Fred Romero, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

In Antwerpen is zondagavond een manifestatie gehouden voor Israël in de strijd tegen Hamas en voor het terugkrijgen van de gegijzelden in Gaza. Op de bijeenkomst aan de Belgiëlei kwamen honderden mensen af. Even verderop was buiten een anti-Israël-demonstratie aan de gang waar het ‘Free Palestine!’ klonk.

De deelnemers van de pro-Israël-bijeenkomst laten zich niet uit het veld slaan, zo werd volgens Het Nieuwsblad duidelijk. Het als op eerdere bijeenkomsten waren de ambassadeurs van Israël, de VS en Hongarije aanwezig en waren er ook prominenten van de N-VA, waaronder het bekende Joodse Kamerlid Michael Freilich. Van andere Vlaamse partijen waren er geen aanwezigen.

Messiaanse Joden

Het initiatief voor de bijeenkomst kwam van een stel messiaanse Joden en werd omarmd door de gemeente Shomre Hadas en van het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties. Oud-schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) zei dat het nodig is om de families van de gegijzelden te steunen. “Ze zitten nu al meer dan zes maanden in gevangenschap.” En de mensen die verderop ‘Free Palestine’ scanderen? “Dat doen ze uit onwetendheid. Dat maakt mij kwaad,” aldus Van Campenhout tegen de krant.

De Israëlische ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu in Brussel sprak over haar bezoek met premier Alexander De Croo (Open VLD) aan een van de getroffen kibboetsiem in Zuid-Israël, dat ze vergeleek met een bezoek aan Auschwitz. Ook spreker André Gantman (N-VA) vergeleek 7 oktober met de Sjoa. De Einsatzgruppen van de Wehrmacht zijn volgens hem goed vergelijkbaar met de terroristen van Hamas die vorig jaar dood en verderf zaaiden. De oud-schepen had eerder een plaquette onthuld voor zijn in Auschwitz vermoorde grootvader.

In België heten de media over het algemeen Israël-kritischer te zijn dan in Nederland. Gantman wees naar de kritiek op het land in de sociale media. “Het is om ziek van te worden. Het komt zelfs van universiteitsprofessoren, dat we maar eens moeten zwijgen over het antisemitisme. Maar we gaan niet zwijgen. En we zullen winnen, omdat we aan de kant staan van vrijheid en democratie.”

Verkiezingen op komst

Op 9 juni zijn er verkiezingen in België. Meerdere verkiezingen vallen dan samen, waaronder voor het federaal en Vlaams Parlement. Vooralsnog is de oorlog in Gaza geen groot verkiezingsthema. De campagne komt sowieso langzaam op gang en het lijkt erop dat Belgen minder gemotiveerd zijn voor deze verkiezingen. Ook speelt de verkiezingscampagne zich voornamelijk op televisie af. Anders dan in Nederland geldt in België een opkomstplicht. In Vlaanderen halen nationalistische partijen bijna de helft van de stemmen op in peilingen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Manifestatie voor Israël in Joods Antwerpen