Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Marc de Hond maakt van Koningslied een ‘Bat Mitswa-lied’

Naomi van Hessen (12), het zusje van tv-maker Marc de Hond (36), deed afgelopen zaterdag haar Bat Mitswa in de LJG-synagoge in Amsterdam-Zuid. Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis maakte De Hond een videoclip. "Mijn familieleden en ik hebben de Bat Mitswa voor mijn zusje Naomi georganiseerd. We wilden een lied voor haar maken dat ze zich altijd kan blijven herinneren. Meestal neem je dan een lied dat in het jaar van de Bat Mitswa erg populair of bijzonder is. Wij hebben daarom gekozen voor het Koningslied." 

Eerder dit jaar werd het Koningslied ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander met veel bombarie gepresenteerd. Maar helaas voor de makers viel de reactie van het publiek nogal tegen. Het lied werd door de makers zelfs even teruggetrokken. Toch was de song present op de dag van de kroning. "In tegenstelling tot veel anderen vond ik het Koningslied wel okay," zegt De Hond. Na goed te hebben geluisterd naar de tekst, bleek dat deze volledig geschikt is voor een Bar of Bat Mitswa. "We hoefden de tekst niet te veranderen, want het heeft alle elementen die bij een Bat Mitswa horen. Ik heb alleen het rapgedeelte met 'de W van Willem' eruit gehaald." 

De Hond monteerde een eigen videoclip waarin de officiële clip vermengd werd met beelden van Bat Mitswa's. "Ik heb videobeelden van al onze Bar en Bat Mitswa's uit ons bijzondere gezin gebruikt. In 1990 heb ik als oudste mijn Bar Mitswa gedaan, daarna kwam de rest. Naomi is voorlopig de laatste in de rij. De clip laat zien dat Naomi's Bat Mitswa niet op zichzelf staat, maar een cyclus afsluit." Hij luisterde goed naar de tekst van het lied. "Zo sluit ieder beeld zo veel mogelijk aan bij wat er op dat moment gezongen wordt. In deze context vinden zelfs sommige Koningslied-haters het nummer veel beter. Misschien wordt het zo wel een kleine revanche voor het Koningslied. En nog een leuk detail: de dirigent in de clip is de vader van Naomi."

Zaterdag had Naomi een prachtige Bat Mitswa. De Hond: "Ik kreeg de indruk dat ze het een erg leuke avond vond. Toen het lied er kwam, luisterde iedereen aandachtig. Aan het einde van het lied zongen alle vrienden en vriendinnen van Naomi mee met de tekst. Voor mij en andere mensen in sjoel was het een ontroerend moment." Zie hier hoe het meisje verrast wordt door de video: 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X