Marokko profiteert van komst Israëlische bedrijven en toeristen

DJT

De normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Marokko werpt zijn vruchten af, vooral voor de Marokkanen, zo meldt Bladna. Sinds beide landen hun relaties herstelden, eind 2020, zijn veel Israëlische bedrijven en toeristen naar het Noord-Afrikaanse land gekomen. De firma’s investeren en openen filialen, en de reizigers komen om de koningssteden te bezoeken en van de stranden en natuur te genieten. In alle gevallen levert het banen op in Marokko, een land dat kampt met grote jeugdwerkeloosheid.

De Israëlische bedrijvengroep Gandyr ging afgelopen februari een partnerschap aan met Gaia Energy Morocco. Dat gebeurde via haar dochteronderneming Marom. Verwacht wordt dat dit partnerschap in de komende twee jaar zal leiden tot investeringen van 1,2 miljard euro in de duurzame energiesector. Ook investeren Israëlische concerns in watervoorzieningen, waaronder een ontziltingsinstallatie voor Casablanca. Verder investeren ze in visserij, cannabisteelt en de gassector. En onlangs heeft Marokko Israëlische start-ups verwelkomd, waaronder SupPlant, een concern dat zich richt op precisie-landbouw, waarbij irrigatie wordt aangepast aan het weer en het bodemtype, aldus Bladna.

Afgelopen maandag opende de Israëlische tv-zender i24 News een kantoor in de hoofdstad Rabat en een in de miljoenenstad Casablanca. In het beroemde Chellah-complex te Rabat werd gala-avond gehouden, waar vijfhonderd Marokkaanse, Israëlische en buitenlandse prominenten op afkwamen. Niet alleen bekende Israëli’s, maar ook vele onbekenden reizen af naar Marokko: de toeristen komen massaal. Sommigen komen om te feesten, anderen om heiligdommen te bezoeken of om hun roots te herontdekken. Marokko verwacht dit jaar tweehonderdduizend Israëlische toeristen te verwelkomen. Dat is een verviervoudiging sinds de normalisatie van de betrekkingen.

Het is nog wachten op een officieel bezoek van de Marokkaanse koning Mohammed VI aan Israël en een bezoek van de Israëlische president Yitzhak Herzog aan Marokko. Wel heeft de Israëlische minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken in 2021 een historisch bezoek aan Rabat gebracht. Hij tekende toen een verdrag voor verregaande samenwerking met de Marokkanen. Sindsdien ligt er een uitnodiging in het paleis van Mohammed VI voor een staatsbezoek aan Israël. In Israël is veel belangstelling voor zo’n bezoek: zeker zevenhonderdduizend Israëli’s hebben een Marokkaanse achtergrond.

Lees ook:
Marokko wil ambassade in Israël openen.
 Als het aan de Marokkaanse regering ligt, gaat er op korte termijn een Marokkaanse ambassade open in Israël. Het is de bedoeling dat het inmiddels gerenoveerde liaisonbureau in Tel Aviv wordt omgebouwd tot ambassadepost. De Marokkaanse koning Mohammed VI had al laten doorschemeren dat de diplomatieke banden volwaardig moesten worden.


Categorie: |

Home » Nieuws » Marokko profiteert van komst Israëlische bedrijven en toeristen