Marokko wil ambassade in Israël openen
Als het aan de Marokkaanse regering ligt, gaat er op korte termijn een Marokkaanse ambassade open in Israël. Het is de bedoeling dat het inmiddels gerenoveerde liaisonbureau in Tel Aviv wordt omgebouwd tot ambassadepost. Dit meldt de Amerikaanse site Axios.com. Marokko en Israël haalden eind vorig jaar hun banden aan in het kader van de Abraham-akkoorden. Beide landen werken nu samen op het gebied van economie, cultuur, toerisme, technologie en landbouw.
Begin jaren 2000 waren de diplomatieke relaties tussen beiden landen bekoeld vanwege de Tweede Intifada, maar nu halen ze die weer aan. De Marokkaanse koning Mohammed VI had al laten doorschemeren dat de diplomatieke banden volwaardig moesten worden. Zijn regering is van plan om het besluit binnenkort naar buiten te brengen, hoewel het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigert een reactie te geven op het uitgelekte nieuws.
De diplomatieke banden tussen Israël en Marokko werden eind 2020 weer aangehaald nadat Bahrein, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de Abraham-akkoorden hadden gesloten. Samen met de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump ging toenmalig premier Benjamin Netanyahu gesprekken met deze landen aan. Voor Marokko kwam het aan op de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara, hetgeen Trump heeft beloofd. Zijn opvolger Joe Biden zet diens beleid inzake nu voort.
In de afgelopen maanden werd er vooral veel bekend over economische samenwerking. Zo komen er rechtstreekse vluchten tussen Israël en Marokko, en worden in de toekomst horden Israëlische toeristen in het land verwacht. Tegelijkertijd wonen er veel van oorsprong Marokkaanse Joden in Israël, waardoor verwacht wordt dat familieleden over en weer zullen vliegen. In Israël waren in de eerste weken na het akkoord dan ook Marokkaanse vlaggen op straat te zien.
Zondag werd nog bekend dat de Israëlische luchtvaartmaatschappij Israir vanaf 19 juli vluchten tussen Tel Aviv en Marrakesh zal uitvoeren. In december 2020, kort na het aangaan van het samenwerkingsakkoord tussen beide landen, sloot het bedrijf een deal met de Marokkaanse overheid voor deze lijnvluchten. “We schatten dat de vraag groot zal zijn en dat honderdduizenden passagiers uit Israël de bestemming zullen bezoeken als onderdeel van vakantiepakketten of als onderdeel van rondreispakketten”, aldus directeur Gil Stav van Israir.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren