Pro-Palestijnse christenen bezetten CU-kantoor

Bezetting kantoor CU door Sabeel (beeld: Instagram, Sabeel)

Het hoofdbureau van de ChristenUnie is bezet door een groep pro-Palestijnse christenen. Ze verwijten de partij blind te zijn voor Israël en spreken van ‘genocide’ in Gaza. De activisten roeren zich al een aantal jaar, maar gingen plotseling tot de bezetting over het het kantoor in Amersfoort. Inmiddels is de actie beëindigd door de politie. Eind vorige maand is het pand al een paar keer door anti-Israëp-activisten beklad.

De ChristenUnie, een partij die als pro-Israëlisch te boek staat, werd woensdag overvallen door een groepje dat zich binnendrong en in de hal van het kantoor ging zitten. Ze hadden een spandoek bij zich met ‘Christenen tegen genocide’ en legden dat naast zich neer. Er ontstond een kring en de handen werden vastgehouden, ook volgden zang en gebed. Op een foto is beveiliging te zien die niet ingrijpt. Ook wilden de bezetters niet met partijmedewerkers in gesprek.

Overtuigd progressief

Het gaat om progressieve christenen van het Christelijk Collectief en Kairos Sabeel, vaak ook met ‘Sabeel’ aangeduidt. De laatste groep staat als overtuigd progessief te boek, maar heeft dergelijke acties zoals bezettingen volgens kenners nooit uitgevoerd. Herhaaldelijke verzoeken om het pand te verlaten bleken woensdag tevergeefs. De politie werd gebeld en moest de bezetting ontruimen. Het is onduidelijk of er mensen zijn gearresteerd of dat ze zijn buiten gezet.

De ChristenUnie is niet blij met wat er gebeurd is. ‘Demonstreren is een groot goed in ons land. Ongevraagd een pand binnendringen valt daar niet onder. Integendeel. Het brengt de veiligheid van onze medewerkers in gevaar. Dat is onacceptabel’, schrijft de partij. ‘De ChristenUnie staat voor de democratische rechtsstaat. Daar hoort voluit het vrije debat en het demonstratierecht bij. Zo kunnen we verschillen van mening. Maar wij verwerpen intimiderende acties die dat ondermijnen’.

Meningsverschil

De activisten motiveren hun bezetting. Op de site van Sabeel staat: ‘De ChristenUnie blijft vierkant achter Israël staan, ook al voert dat land een genocidale oorlog tegen de bevolking van Gaza. Gerechtvaardigde kritiek op Israël zet die partij weg als antisemitisme. Daarom bezet Christelijk Collectief vandaag het CU-partijbureau in Amersfoort met een liturgisch protest. We kloppen op de deur om onze aanklacht tegen en oproep aan de ChristenUnie te bezorgen’.

De christelijke partij stelt: ‘Binnen onze partij blijft de ruimte om het gesprek te voeren, ook over het conflict in Gaza. Zodat we samen binnen de grenzen van onze democratische rechtsstaat blijven zoeken naar wegen tot vrede en recht’. Op de site van Sabeel staat een lange tekst met de redenen waarom de groep zich zo naar de ChristenUnie opstelt. De activisten denken dat Israël ‘genocide’ in Gaza pleegt en gaan er met gestrekt been in, zo wordt duidelijk.

Over de CU

De ChristenUnie is de kleinste regeringspartij in het demissionaire kabinet Rutte IV. De progressief-christelijke partij staat als pro-Israël te boek en nadrukkelijk de dialoog voeren om tot vrede in het Midden-Oosten te komen. Ook komt de ChristenUnie op voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Voorvrouw Mirjam Bikker kreeg het vorige week in de Tweede Kamer voor elkaar dat er op korte termijn een sessie op het Catshuis komt over antisemitisme. Daar moeten kabinetsleden, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties aan meedoen.

Beeld: Christelijk Collectief

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Pro-Palestijnse christenen bezetten CU-kantoor