Medicinale cannabis voortaan koosjer

Joodse Omroep
Joodse Omroep

Een orthodoxe rabbijn in Israël heeft bepaald dat het roken en verspreiden van medicinale cannabis volgens de Halacha (de joodse religieuze wet) geoorloofd is. Het recreatief gebruik van deze softdrug blijft echter strikt verboden.

Efraim Zalmanovich, rabbijn van Mazkeret Batia, een stad ten Zuiden van Tel Aviv, heeft deze  rabbijnse wet gemaakt. “Het gebruik van drugs om aan deze wereld te ontsnappen op een buitensporige manier is en blijft verboden. Echter degene die cannabis voorschrijft om pijn te verlichten, voert een mitswa, een handeling van barmhartigheid uit.” aldus de rabbijn.
Volgens het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid gebruiken op dit moment 11.000 Israëliers medicinale marihuana. De minister van Volksgezondheid Yael German zei onlangs dat in Israël meer medicinale marihuana wordt voorgeschreven dan in welk Europees land dan ook. “Israël distribueert vierhonderd kilo cannabis per maand. Nederland levert slechts 150 kilo per jaar” aldus de minister.

Cannabis (marihuana, hasj, wiet) is verboden in veel landen. In Nederland worden het gebruik van cannabis en de coffeeshops die het verkopen, door de overheid gedoogd. In 2003 heeft de Nederlandse overheid het medicinaal gebruik van cannabis gelegaliseerd.

Bron: Joodse Omroep

Categorie:

Home » Nieuws » Medicinale cannabis voortaan koosjer