Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Meeste Joodse Israëli’s voor burgerlijk huwelijk

Op Valentijnsdag publiceerde Chiddush, een organisatie die streeft naar religieus pluralisme in Israël, een nieuw opinieonderzoek waaruit blijkt dat een meerderheid van de Joodse Israëli’s positief staat ten opzichte van de het invoeren van burgerlijk huwelijk en burgerlijke echtscheiding in Israël. De onderzoeken werden in opdracht van Chiddush uitgevoerd door het Smith Polling Institute en het Yafa Research Institute.

Zo’ n 72 procent van van de Joodse en 76 procent van de Arabische Israëli’s steunen het idee dat iedere inwoner van Israël het recht heeft om te trouwen met wie hij wil, op de manier die hij wil en in overeenstemming met zijn opvattingen. Tegelijkertijd steunt slechts 43 procent van de Arabische Israëli’s het toestaan van burgerlijke huwelijken en echtscheidingen.

Van de seculiere Israëli’s steunt 95 procent het burgerlijk huwelijk, maar ook 67 procent van de traditioneel-Joodse Israëli’s. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat 67 procent van de Joodse Israëli’s het liefst een orthodox huwelijk wil voor henzelf en voor hun kinderen zo lang de alternatieven niet worden erkend door de staat. 16 procent wil in dat geval liever een seculier huwelijk sluiten buiten Israël en 17 procent wil liever samenwonen zonder officieel huwelijk. Van de Arabische Israëli’s wil maar liefst 88 procent een religieus huwelijk. Van de jongere Arabieren (25-34 jaar) steunt 60 procent de mogelijkheid van een burgerlijk huwelijk, tegenover slechts 27 procent van de Arabieren van 65 jaar en ouder.

Volgens het opinieonderzoek zou, indien Israël het burgerlijk huwelijk zou erkennen naast het religieuze,  31 procent van de Joodse deelnemers aan het onderzoek liever een burgerlijk huwelijk hebben en zestig procent zou dan toch de voorkeur geven aan een religieus huwelijk.

Op dit moment erkent de staat alleen religieuze huwelijken tussen leden van dezelfde door de staat erkende religieuze gemeenschappen. Dat betekent dat Joden alleen via het Opperrabbinaat kunnen trouwen en Christenen, Druzen en Moslims alleen volgens de religieuze regels van hun eigen gemeenschap. Burgerlijke huwelijken en echtscheidingen, homohuwelijken, huwelijken tussen mensen met verschillende religies of huwelijken waarbij één van de partners geregistreerd staat als ‘heeft geen geloof’ zijn onmogelijk binnen de huidige Israëlische wetgeving.

Het opinieonderzoek liet ook zien dat de helft van de Joden en 57 procent van de Arabieren tegen huwelijken tussen Joden en Arabieren is. Veertien procent van de Joden en 16 procent van de Arabieren vindt dergelijke huwelijken wel goed als één van de partners zich bekeert tot de religie van de ander.

De rabbinale rechtbanken hebben geen goede naam onder Joden, zo blijkt. 66 procent vertrouwt hen niet en 67 procent meent dat zij vrouwen discrimineren. De islamitische rechtbanken genieten meer vertrouwen onde de Arabische Israëli’s: vijftig procent vertrouwt deze instellingen en 71 procent gelooft niet dat zij vrouwen discrimineren.

Rabbijn Uri Regev, het hoofd van Chiddush, vertelde in een interview met JTA dat hij denkt dat er meer enthousiasme voor het burgerlijk huwelijk zou zijn als het feitelijk bestond in Israël. Hij benadrukte tevens dat de Arabische bevolking weliswaar conservatiever is maar dat zij niet de reden zijn dat Israël geen burgerlijk huwelijk kent: “Israël kent geen vrijheid op het gebied van huwelijken door (de macht van) de Joodse orthodoxe partijen en niet door de opvattingen binnen de Arabische sector. Als we de strijd tegen de chantage door de orthodoxe Joden winnen, die gesteund worden door de niet-religieuze partijen, kunnen we de vrijheid van huwelijk voor elkaar krijgen, zelfs als de Arabische sector dit blijft afkeuren.”

Een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de religieuze zionistische Ne’amanee Tora we’Avoda, had al verrassende uitkomst dat 49 procent van degenen die zich ‘nationaal religieus’ noemen, de mogelijkheid van burgerlijke huwelijke steunt.

Voorzitter Chana Mandel van Ne’emanee Tora we’Avoda zei in een verklaringen dat zij ‘zeer verbaasd’ was over de uitkomst: “Vertegenwoordigers die zijn gekozen door het religieuze publiek hebben geen idee van de huidige opvattingen van hun kiezers. In de tegenwoordige realiteit die zo veel Israëli’s vervreemdt van hun jodendom, vinden wij dat religieuze Knessetleden op de hoogte moeten worden gebracht van de gevoelens van hun kiezers en daar ook naar moeten handelen.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X