Mijksenaarzaal definitief weg om oorlogsverleden

gemeenteraad amsterdam
gemeente Amsterdam

De Mijksenaarzaal in het Amsterdamse stadhuis de Stopera verdwijnt definitief. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) laten weten aan de gemeenteraad. De vergaderruimte van de raad, waar commissievergaderingen worden afgewerkt, kwam vorig jaar in een duister daglicht te staan om het foute verleden van de ambtenaar waarna hij vernoemd is. Raadsleden Bart Vink en Paul Guldemond van D66 stelden schriftelijke vragen nadat bekend werd gemaakt dat ambtenaar Piet Mijksenaar in de Tweede Wereldoorlog bewust met de bezetter heeft meegewerkt met de gedwongen verhuizing van Joden naar getto’s.

Van der Laan heeft het besluit bekend gemaakt in zijn beantwoording van de vragen, bijna een jaar na de verstreken antwoordtermijn. Zo schrijft hij: ‘Het college heeft een eerste verkennend onderzoek gedaan dat helaas langer heeft gekost dan voorzien. Uit het onderzoek blijkt dat de heer Mijksenaar in februari 1946 door de zuiveringscommissie is berispt wegens het houden van een lezing over de geschiedenis van Amsterdam in 1943 voor het “Verbond van Nederlandse Journalisten”, een “verkeerde” organisatie.’ De burgemeester bevestigt dat Mijksenaar in de oorlog twee gezichten had: één die – na werktijd – Joodse bekenden hielp onderduiken en één die als chef van het Gemeentelijk Bureau voor Inkwartiering zorgde voor een zo efficiënt mogelijke verhuizing van Joodse Amsterdammers.

Toen de verhuizing van Joodse gezinnen naar de getto’s vertraging opliep omdat verhuisfirma’s dwars gingen liggen omdat ze niet tijdig werden betaald, kon Mijksenaar dat niet over zijn kant laten gaan. Van der Laan: ‘Hij verzon een slimmere, snellere manier van declareren door de roofbank Lippmann & Rosenthal (LiRo) eerder in te schakelen. Op 20 oktober 1942 schreef Mijksenaar over dit vraagstuk aan de LiRo-bank: “Het zou inderdaad van waarde zijn, indien hier een oplossing werd gevonden, daar verschillende verhuisfirma’s min of meer weigerachtig worden om verhuisopdrachten van Joodsche families te aanvaarden, hetgeen moeilijkheden berokkent bij de uitvoering van ontruimingsopdrachten, door de Duitsche weermacht aan mijn bureau verstrekt.”

Van der Laan maakte tevens bekend dat de Mijksenaarzaal in elk geval zou verdwijnen in verband met de verbouwing van de Stopera, die dit najaar van start gaat. Ruimten zoals de – straks – voormalige Mijksenaarzaal zullen worden verhuurd aan private partijen. De naam zal dan ook niet meer terugkeren. De burgemeester in zijn beantwoording: ‘Of de berisping van de heer Mijksenaar bij de opening van de zaal in 1988 vergeten was, kon niet worden achterhaald. Het college laat het aan historici over om nader onderzoek te doen naar de rol van hem en naar het feit of de vernoeming van de zaal naar hem achteraf onjuist is geweest. De omstandigheid dat de heer Mijksenaar na de oorlog is berispt, zonder af te doen aan zijn naoorlogse verdiensten, geeft het college aanleiding de zaal vast van zijn naam te ontdoen, vooruitlopend op de nieuwe systematiek waarbij de zalen zullen worden genummerd’. Het college betreurt het dat de Mijksenaarzaal zo lang heeft kunnen bestaan.

Categorie:

Home » Nieuws » Mijksenaarzaal definitief weg om oorlogsverleden