Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Mireille Knoll – column Javier Guzman

‘Fransen massaal op de been tegen antisemitisme na moord op Joodse vrouw’, is de kop op de site nos.nl.

Het artikel beschrijft deels een onbeschrijflijk laffe moord op een hoogbejaarde Joodse vrouw in Parijs, Mireille Knoll. Ze is met elf messteken om het leven gebracht en is vervolgens in brand gestoken.

Eerste alinea van de tekst is:

‘Veel Fransen hebben vandaag stilgestaan bij de dood van Mireille Knoll, de Joodse vrouw van 85 die vrijdag werd vermoord, waarschijnlijk omdat ze Joods was. In Parijs en andere steden waren er stille marsen, waarin vele duizenden mensen meeliepen.’

Frankrijk telt 67 miljoen inwoners. Dus vele duizenden op vele miljoenen is niet massaal te noemen. En over ‘veel Fransen’ kan je ook niet spreken. En hoeveel mensen op de been waren is volgens het artikel ‘nog onduidelijk’. Wel weet de NOS zeker dat er ‘veel Fransen’ aanwezig waren.

Er zijn heel veel Fransen in Frankrijk. Daarom hebben ze het land Frankrijk genoemd.

Dus waarom lopen duizenden Fransen in een stille tocht? Om Mireille Knoll te eren en te herdenken. Een Joodse vrouw die de Sjoa overleefde en uiteindelijk alsnog vermoord is. Door haat omdat ze Joods was. En een stille mars tegen antisemitisme. En dat feit, dat notabene de kop is van het artikel, wordt in de eerste alinea al in twijfel getrokken: ‘waarschijnlijk omdat ze Joods was’. Waarschijnlijk?

Er zijn twee mannen opgepakt. De ene verdachte heeft verklaart dat de andere verdachte ‘Allahoe Akbar’ riep tijdens de brute moord. Het kan roofmoord zijn maar dan wel een antisemitische roofmoord want diezelfde verdachte heeft gezegd: “Joden hebben een goede situatie” en “Joden hebben altijd geld”.

Het is dus niet de vraag of er sprake is van antisemitisme maar hooguit uit welk soort antisemitische overtuiging de dader heeft gehandeld.

Elf maanden geleden is in Parijs ook een oude Joodse mevrouw vermoord. Zij heette Sarah Halimi. De dader citeerde verzen uit de koran, en riep ‘Allahoe Akbar’ toen hij haar van het balkon gooide. ‘Een gek’, concludeerde justitie toentertijd. Afgelopen week pas erkende justitie dat de moord wellicht toch wel iets te maken had met het feit dat ze Joods was.

Wat moet een antisemiet in godsnaam zeggen of doen om als antisemiet te worden gezien?
En als antisemitische uitingen binnen groepen als extreem-rechts, extreem-links, islamisten, als statussymbool worden gezien, en wij ontkennen vrijwel ieder incident als antisemitisch, zorgen wij er dan niet deels voor, dat die uitingen steeds meer toenemen, verergeren en gewelddadiger worden?

In Nederland viel een man in maart een pro-Israël activist aan op het Leidseplein. “Ik was erg gefrustreerd,” verklaarde de man tegenover de rechter, “en gaf zomaar iemand een schop.” Zomaar iemand, met toevallig een Israëlische vlag omgeknoopt. En als de man wordt gevraagd of hij uit antisemitische motieven handelde, antwoordt hij: “Ik ben voor Ajax, dus ik kan geen antisemiet zijn.”

Ik kan geen Jodenhater zijn want ik eet soms een Jodenkoek. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X