Moord op Sarah Halimi is antisemitisch

Sarah Halimi
Confédération des Juifs de France et des amis d'Israël

De wrede moord op een orthodox-Joodse vrouw in Frankrijk wordt beschouwd als een antisemitische daad, aldus Agence France Press, na een campagne om aandacht te vestigen op deze moord.

Toen Sarah Halimi (65) vorig jaar april in Parijs werd vermoord, verklaarden haar familie en Joodse groepen dat het om antisemitisme ging. Kobili Traore (27), die de dag na de moord werd gearresteerd, verscheen afgelopen dinsdag voor de onderzoeksrechter die uiteindelijk antisemitisme als onderdeel van de aanklacht heeft toegevoegd.

Traore was Halimi’s buurman en wordt ervan verdacht in haar appartement in een sociaal woningbouwproject in het oosten van Parijs in de nacht van 3 april 2017 te hebben ingebroken. Onder het roepen van “Allah Akbar”, verzen uit de Koran en scheldwoorden, sloeg hij de vrouw voor hij haar uit het raam gooide. Daarna riep hij volgens de aanklacht: “Ik heb de duivel gedood,” in het Arabisch.

De moord zorgde voor een discussie over antisemitisme en geweld in arbeiderswijken in Frankrijk. Politie en justitie hebben zich lang verzet tegen het toeschrijven van de moord aan antisemitisme. Eerder in februari schrapte de rechter het element van ‘haatmisdrijf’ uit de aanklacht tegen Traore. Maar de Officier van Justitie ging tegen dit besluit in beroep.

De man werd na psychiatrisch onderzoek geacht toerekeningsvatbaar te zijn en zijn daden worden voorzichtig beschreven als ‘niet onverenigbaar met een antisemitische dimensie’. Daarop vroeg het openbaar ministerie om antisemitisme toe te voegen aan de aanklacht, zoals Joodse groepen hadden geëist. In januari ondernamen de Joodse groepen juridische actie om een antwoord te eisen van de onderzoeksrechter op de vraag of Halimi was vermoord wegens haar religie.

De zaak kreeg een politiek tintje toen president Emmanuel Macron opriep om alle feiten in deze zaak bekend te maken tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Moord op Sarah Halimi is antisemitisch