‘Modigliani, schilder en Jood’

Anouk Dorfmann (beeld: Veren)

Binnenkort organiseert Jonet een middag rond de Italiaans-Joodse kunstenaar Amedeo Clemente Modigliani (Livorno, 12 juli 1884 – Parijs, 24 januari 1920). Op die dag treden Sandra Geller – de weduwe van componist Micha Geller – en kleinkunstenares Anouk Dorfmann samen op in het Korzo Theater in Den Haag. Geller zal vertellen over Modigliani en Dorfmann zal liederen zingen in het Frans, Jiddisch en Nederlands. Ze treedt dan op met drie musici.

Modigliani werd in Italie geboren en vestigde zich in 1906 in Parijs, dat toen het brandpunt van de avant-garde was en waar hij een voorbeeld werd van een tragische artiest. Hij vestigde zich in Le Bateau-Lavoir, een commune voor armoedige artiesten in Montmartre en begon snel met schilderen. Modigliani ontwikkelde een geheel eigen stijl. Degenen, die voor hem poseerden, zeiden dat het was alsof Modigliani ‘je ziel blootlegde’. Er waren voortdurend schandalen rondom Modigliani. Het hoofd van de politie van Parijs vond de schilderijen van zijn “naakten” echte pornografie, waarop zijn tentoonstelling enkele uren na de opening, gesloten moest worden. Zijn grote rivaal was Pablo Picasso. Met hun genialiteit, arrogantie en passie bouwden ze een hoog spanningsveld op van pure jaloezie t.a.v. elkaar.

“Amedeo Modigliani was een zeer knappe man, die een sterke aantrekkingskracht had op vrouwen”, zegt Sandra Geller. Vrouwen kwamen en gingen, totdat de kunststudente Jeanne Habuterne zijn leven binnenkwam, een mooie katholieke vrouw. “In 1914 ontmoette zij een glimlachende man aan het tafeltje naast haar in het café, waarbij hij zichzelf voorstelde met: Modigliani, schilder en Jood. Zij bleef twee jaar bij hem en werd onder andere geschilderd als Madame Pompadour. Ze leed echter erg onder zijn drankzucht en drugsgebruik maar als hij nuchter was, dan was hij wel erg charmant, citeerde hij Dante Alighieri en gedichten van Lautreamont”.

Verteerd door religieuze onverdraagzaamheid stuurde Habuternes vader hun pasgeboren dochter naar een klooster. Inmiddels ging het slecht met de gezondheid van Modigliani en op 35-jarige leeftijd overleed hij. De hele kunstenaarsgemeenschap uit Montmartre en Montparnasse woonde de begrafenis bij. Geller: “De dag na zijn dood werd hij beroemd en zijn schilderijen werden voor recordprijzen verkocht en dat terwijl hij juist zelf de laatste schilderijen die hij maakte voor zijn dood had verbrand, uit wanhoop! Alles, behalve één schilderij”.

Wie meer wil weten over deze bijzondere Joodse kunstenaar, moet op zondag 31 mei naar het Korzo Theater in Den Haag – Prinsestraat 42 – komen. Na afloop van de lezing met concert wordt de film Modigliani uit 2005 getoond. Hierin speelt Andy Garcia de charmante en geestdriftige schilder met veel passie en hartstocht. Regisseur Mick Davis kreeg voor deze film een Oscarnominatie. Het Modigliani-event van JMW en Jonet begint om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur [dv].

Jonet_Modigliani_flyer_april_2015_internet_lowres
JMW
JMW

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Achtergrond » ‘Modigliani, schilder en Jood’