Gevangene gestraft wegens eten niet-kosjere kip

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een ter dood veroordeelde gevangene in de Amerikaanse staat Kentucky heeft een rechtszaak aangespannen tegen de staat, omdat hij vindt dat hij ten onrechte is geschrapt van het kosjere voedselprogramma in de gevangenis omdat hij niet-kosjere kip van het spit heeft gegeten. Het regionale dagblad Courier-Journal meldt dat William Harry Meece zich heeft onttrokken aan de regels van het voedselprogramma, dat mensen die aanspraak maken op speciale maaltijden verplicht zich strikt aan hun dieet te houden. Dit omdat kosjere maaltijden de staat 72 procent meer kosten.

Volgens Jewish Prisoner Services International, een religieus-maatschappelijke organisatie die in Seattle is gevestigd, identificeren minimaal twintigduizend gevangenen in de Verenigde Staten zich valselijk als Joods, om in aanmerking te komen voor kosjere maaltijden.

Het kosjere maaltijdenprogramma van de staat Kentucky bevat een door de gevangene te ondertekenen overeenkomst waarin deze verklaart: “Ik zal geen voedsel kopen, bezitten of consumeren dat niet toegestaan is binnen mijn religieuze dieet.” Meece zegt dat hij als Jood is geboren en betalend lid was van de reform synagoge in Lexington. In de dagvaarding stelt hij dat alhoewel orthodoxe Joden beperkt zijn tot voedsel dat ‘kosjer’ gecertificeerd is, reform Joden kunnen volstaan met het vermijden van varkensvlees en schaaldieren en daarnaast andere dieetrestricties erop na kunnen houden.

Volgens de Courier-Journal is David Ariel-Joel, rabbijn van één van de reform synagogen in Louisville met een afgeronde studie Joodse filosofie van de Hebrew University in Jeruzalem, het met Meece eens. Hij steunt hem in zijn strijd tegen de gevangenisautoriteiten. Deze willen geen commentaar geven op de rechtszaak.

Meece heeft eerder een juridische strijd geleverd vanwege zijn religieuze rechten. Hij wilde op zaterdag – de Sjabbat – gebruik maken van de gebedsruimte van de gevangenis in plaats van zondag. De rechtbank in Kentucky oordeelde dat hij zijn gebedsdienst in zijn cel kan houden.

Meece is in afwachting van zijn executie voor de moord op drie leden van het gezin Wellnitz: vader, moeder en een 20-jarige zoon. Het Openbaar Ministerie heeft kunnen bewijzen dat Meece en de overlevende dochter van het gezin de moord samen hebben voorbereid met het oogmerk de nalatenschap met elkaar te verdelen. De dochter bekende en werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Zij pleegde in 2014 zelfmoord in de gevangenis. Meece verklaart onschuldig te zijn.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Gevangene gestraft wegens eten niet-kosjere kip