Rabbijn roept paus op Birkenau-kerk te sluiten

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Aan de vooravond van het bezoek van Paus Franciscus aan Auschwitz, heeft de prominente Amerikaanse rabbijn Avi Weiss de kerkvader gevraagd om de katholieke kerk van Brzezinka op het terrein van het voormalige concentratiekamp Birkenau te verwijderen. In een brief stelt Weiss dat de aanwezigheid van de kerk op de plek van het voormalige kamp een ‘duidelijke schending’ is van de overeenkomst, die in 1987 werd gesloten door de Rooms-Katholieke kardinalen en Joodse leiders, waarin  volgens de rabbijn is bepaald dat ‘er geen permanente katholieke gebedsruimte op de plek van de Auschwitz en Birkenau kampen’ gevestigd zal zijn.

‘Ik heb diep respect voor mensen van alle geloven, voor symbolen en gebedsruimten van alle gezindten, maar een kerk hoort niet thuis op de grootste Joodse begraafplaats ter wereld”, schreef Weiss. Eerder protesteerde de Amerikaan tegen het klooster van de Karmelietenorde, dat in 1984 door nonnen op het Auschwitzterrein was gevestigd. Paus Johannes Paulus II sloot het klooster in 1993. “Ik vraag u om dezelfde moed te tonen en de kerk in Birkenau te sluiten en naar elders te verplaatsen”, sluit Weiss zijn brief af.

De website Algemeiner berichtte dat Weiss, voorzitter van de Amerikaanse Coalitie voor Joodse Zaken (AMCHA), zijn brief via de Aartsbisschop van New York, Timothy Dolan, aan de paus liet bezorgen. Franciscus kwam woensdag in Polen aan om deel te nemen aan de Rooms-Katholieke Wereld Jeugddag. Het bezoek aan Auschwitz staat voor vrijdag gepland. Hij zal de derde paus zijn die Auschwitz bezoekt.

Categorie:

Home » Nieuws » Rabbijn roept paus op Birkenau-kerk te sluiten