Moshik Roth spuit eerste kosjere chocoladeletters

Roth spuit de eerste letters (beeld: Kemal Rijken)
Roth spuit de eerste letters (beeld: Kemal Rijken)

De aftrap van de actie rond de kosjere chocoladeletters vond donderdagochtend plaats in de zaak van cateraar Roland Vos. Roth was speciaal naar Amstelveen-Zuid gekomen om de eerste letters te spuiten. De Israëlische chefkok van het tweesterren restaurant &samhoud places werd omringd door onder meer Sasja Martel, mede-oprichter en directeur van het Joods Hospice Immanuel

De letter, die verkrijgbaar is in de smaken puur en melk, bevat geen toevoegingen en is helemaal kosjer. Ook zijn alle letters handgemaakt, Fair Trade en biologisch. Verder gaat het om de Hebreeuwse letter chai, dat leef, betekent. “Dit is eigenlijk een samenvoeging van twee letters, maar in werkelijkheid kopen mensen één letter. Dus twee voor de prijs van een,” zegt directeur Martel. “We kiezen voor chai omdat het het leven symboliseert en dat is iets waar we in het Joods Hospice mee bezig zijn.” Ze is erg tevreden met de actie. In voorgaande jaren liepen de letters als een trein. “Vorig jaar hebben we er tweeduizend van verkocht. Dat was een mooi aantal. We hopen hetzelfde aantal dit jaar weer te halen.”

Voor chefkok Roth was het een grote eer om de eerste letter te mogen spuiten. “Aanstaande zaterdagnacht ga ik naar Israël voor een tv-programma voor topkoks en ik dacht: door deze letters te maken is dat voor mij een mooi begin,” aldus de chef. Hij wil er een paar meenemen. “Het zijn heel bijzondere letters, ik ben blij dat ik er een paar heb mogen spuiten.” Nog nooit kwam een chefkok van een restaurant met twee Michelinsterren langs om deze letters te maken. Voor de bedenkers en uitvoerders was het dus ook een eer.

De letters kosten tien euro per stuk en zijn te verkrijgen in de museumwinkel en het museumcafé van het Joods Historisch Museum, in de shop van de Portugese Synagoge, bij Mouwes Delicatessen in de Amsterdamse Kastelenstraat en in het Holiday Inn Hotel in Amsterdam-Buitenveldert. Zoals gezegd gaat de hele opbrengst naar het Joods Hospice Immanuel. Dit is een instelling waar Joden en niet-Joden in de laatste drie maanden van hun leven paliatieve zorg kunnen krijgen. 

Categorie:

Home » Nieuws » Economie » Moshik Roth spuit eerste kosjere chocoladeletters