Moslimjongeren: ‘Joden en zionisten niet hetzelfde’

Jonge Nederlandse moslima's op de fiets (beeld: Geenstijl) (dv)

Nederlandse Moslimjongeren kunnen een onderscheid maken tussen Joden en zionisten. Ze stellen dat Joden mensen zijn die een andere religie dan de hunne aanhangen – het Jodendom – en dat zionisten ‘extremisten zijn die willen dat de staat Israël groter en machtiger moet worden, desnoods ten koste van onschuldige burgers’. Dit blijkt uit een extra onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de overheid. De onderzoekers laten in het midden of de algemene omschrijving van zionisten door de ondervraagden klopt. De geënquêteerde jongeren vinden dat er overlap is tussen Joden en zionisten, maar deze moet niet overschat worden. Slechts een klein deel van de Joden is zionist, en lang niet alle zionisten zijn Jood, aldus de jongelui. Er zijn ook genoeg seculiere en christelijke zionisten, menen deze onderzochte moslims.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) bracht deze informatie middels een brief aan de Tweede Kamer naar buiten. Het nieuwe onderzoek is een aanvulling op een eerdere rondvraag over Joden onder Nederlandse Moslimjongeren. Na aanleidling daarvan vroeg de Kamer om meer onderzoek. Echter, aan de representativiteit van deze enquete wordt getwijfeld: met twaalf jongeren zijn uitgebreide gesprekken gevoerd en bij 102 jongelui is een online kwalitatief onderzoek gehouden. Critici stellen nu de vraag of deze twaalf jongeren, die het onderscheid tussen Joden en zionisten schijnbaar kunnen maken, wel de mening van bijna alle moslimjongeren vertolken. Hetzelfde geldt voor de groep van 102 Nederlandse moslimjongeren.

Volgens Asscher is het onderzoek niet representatief, maar desalniettemin zeker geslaagd. Het is een goede aanvulling op het onderzoek uit juni. ‘Gezamenlijk geven deze onderzoeken een beter inzicht in het conflict in het Midden-Oosten als voedingsbodem voor antisemitisme in Nederland’, aldus Asscher in zijn begeleidende brief aan de Tweede Kamer. Uit het extra onderzoek blijkt ook dat stereotypen erg leven onder de jonge moslims. De meerderheid van de onderzochte jongelui stelt dat zionisten ‘een grote invloed op politiek, media en de financiële wereld’ hebben. Het is een cliché dat vaker aan Joden gekoppeld wordt, maar dat door de jongeren ook aan zionisten gelinkt wordt.

‘De negatieve denkbeelden worden in zeer sterke mate gekoppeld aan de negatieve beelden die jongeren hebben over het conflict tussen Israël en de Palestijnen’, concluderen de onderzoekers. Zionisten zijn ‘bloeddorstig’, aldus de meeste onderzochte jongeren. Uit het extra rapport: ‘Veel jongeren geven aan dat ze via (sociale) media beelden van het conflict te zien krijgen, zoals oorlogsverwoestingen, onschuldige kinderen die slachtoffer zijn en Palestijnen die huis en haard zijn kwijtgeraakt. Jongeren gebruiken het begrip “bloeddorstig” om hun afschuw over het daderschap hiervan te uiten’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Moslimjongeren: ‘Joden en zionisten niet hetzelfde’